Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Hradci Králové začala modernizace ZŠ Úprkova za více než 55 milionů korun

Ve stotisícovém Hradci Králové byla tento týden zahájena rozsáhlá rekonstrukce ZŠ Úprkova. Nástavba a modernizace budovy školy město vyjde na přibližně 55,9 milionu korun bez DPH. Na střeše pavilonu bude vysazena zeleň, která sníží odtok dešťových vod a přispěje k příznivějšímu klimatu v okolí. Stavební práce by měly být hotovy v průběhu letních prázdnin příštího roku.

V nadcházejícím školním roce se tak budou žáci druhého stupně ze ZŠ Úprkova učit v bývalé škole v Lipkách v centru města. Změny se netýkají historické budovy ZŠ Úprkova, kde sídlí první stupeň.

"Stavbaři vybudují nástavbu jednoho podlaží pro rozšíření výukových prostor u jedné z budov školy, přistaví výtah pro zajištění bezbariérového vstupu a instalují také intenzivní zelenou střechu o ploše 400 metrů čtverečních," uvedla mluvčí radnice Kateřina Rohlíčková.

Během prací dojde i k úpravě stávajících prostor v přízemí a prvním patře budovy, která bude rozšířená o druhé patro. Učebny budou moderně vybavené. Součástí stavebních prací je také příprava kanalizace pro dešťovou vodu v areálu.

"Jednou ze standardních změn v rámci modernizace hradeckých škol je zajištění bezbariérového přístupu do budovy. Ani základní škola Úprkova nebude výjimkou a stane se plně bezbariérovou, instalován bude i výtah," uvedl náměstek primátora pro investice Jiří Bláha (ODS).

Město chce na modernizaci ZŠ Úprkova získat dotaci. "Plánujeme zažádat o dotační podporu v rámci Integrovaného regionálního operačního programu. Vypsání příslušné dotační výzvy avizuje ministerstvo pro místní rozvoj na září 2022," uvedla náměstkyně primátora pro dotace Monika Štayrová (za ANO).

Předpokládaný počet žáků ZŠ Úprkova pro školní rok 2022/2023 je 457, z toho 219 žáků připadá na druhá stupeň základní školy. První stupeň má 11 tříd, druhý stupeň devět, uvedla mluvčí radnice.

Základní škola Úprkova není jedinou městskou školou v Hradci Králové, kde se nyní opravuje. Prázdninové opravy v nich letos vyjdou radnici na více než 16 milionů korun. Pravidelné opravy škol mají na starosti městské Technické služby. Další investice města jdou také do pokračujících rekonstrukcí nebo nově zahájených oprav škol. Město například obnovilo práce na přístavbě ZŠ Svobodné Dvory, kterou firma Matex kvůli loňskému úmrtí majitele nedokončila.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Hradec Králové

Štítky ČR, stavby, správa, školy, Hradec Králové, základní škola, oprava, Lipka, Jiří Bláha, Monika Štayrová, ODS, ANO 2011, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové začala modernizace ZŠ Úprkova za více než 55 milionů korun  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.