Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kulturní památka Červený most v Babiččině údolí je v nevyhovujícím stavu, okolní obce hledají provizorní řešení

Červený most pod Rýzmburským altánem v Babiččině údolí je v nevyhovujícím technickém stavu, proto musel být uzavřen. Jelikož se ale jedná o důležitou turistickou spojnici, okolní samosprávy hledají provizorní řešení, než most projde rekonstrukcí.

Historický most, který byl nedávno prohlášený kulturní památkou, je důležitou spojnicí mezi Babiččiným údolím a Havlovicemi, a to jak pro cyklisty, tak pro pěší. Vede přes něj několik značených tras. Bohužel ale most není ve vyhovujícím technickém stavu a neprošel povinnou periodickou prohlídkou.

Jako kulturní památka musí být most opravený do původního stavu a bude rekonstruovaný za přísných podmínek pod dohledem Národního památkového ústavu.

„Snažíme se společně s okolními obcemi zajistit dočasnou provizorní možnost most bezpečně využívat pro cyklisty a chodce do doby, než bude zahájena jeho celková rekonstrukce. Zatím jsme předběžně domluveni s Lesy ČR, kteří jsou vlastníkem mostu, že se pokusíme najít vhodnou technickou variantu provizorního zpřístupnění do doby zahájení rekonstrukce, zejména v letní sezóně. Bylo by to ovšem na náklady obcí. I vzhledem k tomu, že Lesy ČR čeká velmi nákladná rekonstrukce,“ řekl starosta Žernova Libor Mojžíš.

Starostové okolních obcí už podepsali dopis, který pošlou ředitelství Lesů ČR, o pomoc budou žádat i krajskou politickou reprezentaci. „Pokusíme se společně najít řešení i v době, která nepřeje rozpočtům obcí,“ dodává Mojžíš.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Turistika.cz

Štítky Ratibořice, Babiččino údolí, turistika, most, rekonstrukce, Červený most, kulturní památka, Lesy České republiky, Národní památkový ústav, Havlovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kulturní památka Červený most v Babiččině údolí je v nevyhovujícím stavu, okolní obce hledají provizorní řešení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.