Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kam s dětmi vyrazit? Tipy na výlety zdarma

I poslední prázdninové pondělí vám přinášíme tipy na výlety pro rodiny s dětmi. Tentokrát jsme vybrali místa, kde po vás nebudou chtít žádné peníze. I bez vstupného totiž můžete objevit spoustu zajímavých lokalit.

Rumcajsova jeskyně

Domov známého loupežníka najdete nedaleko Jičína, poblíž zříceniny hradu Brada. Pokud zaparkujete auto v Prachově, čeká vás cesta dlouhá necelé dva kilometry. V jeskyni nechybí ustlaná postel, na stolku džbán s vodou, kytička pro Manku nebo svačina pro Cipíska.

Odsud se můžete po modré značce vydat ke zřícenině hradu Brada. Do současnosti se z něj však dochovaly jen nepatrné zbytky.

Kačenčina pohádková stezka v Deštném v Orlických horách

Stezka vládkyně Orlických hor, princezny Kačenky, nabízí na okruhu pěti kilometrů osmnáct zastávek v přírodě. „Na každém stanovišti objevíte nejen pohádkový příběh a příjemné posezení, ale zaujme i soutěživé děti, neboť se zde ukrývá také úkol pro splnění soutěže. Ten najdete na ceduli s mapkou. Součástí zastávek jsou interaktivní prvky, které děti rozvíjí a vždy nějak souvisí s příběhem a lokalitou,“ informuje agentura CzechTourism.

Děti si například zahrají na pašeráky, mohou si vyzkoušet stezku odvahy po lanové dráze nebo zahrát na zvonkohru.

Rozhledna ve Velké Deštné v Orlických horách

Teprve tři roky je otevřená rozhledna na nejvyšší hoře Orlických hor. Ta byla navíc zvolena Nejkrásnější rozhlednou roku 2019. Vydat se sem můžete pěšky nebo na kole. Nejméně náročná cesta s nejmenším převýšením je ze Šerlichu.

Devatenáct metrů vysoká rozhledna nabízí nádherný výhled na Rychnovsko, polské Stolové hory, Králický Sněžník, Krkonoše a Ještěd.

Rozhledna Žaltman

Žaltman je nejvyšší vrchol Jestřebích hor a leží zhruba deset kilometrů od Trutnova. Také tato rozhledna je nová – na podzim roku 2020 totiž nahradila původní, která byla ve velmi špatném stavu. Rozhledna je 22 metrů vysoká a vede na ni 120 schodů. Kromě Jestřebích hor z ní uvidíte Adšpašsko-teplické skály, Krkonoše, Trosky nebo přehradu Rozkoš.

K rozhledně dojdete například z Malých Svatoňovic, odkud sem vede čtyřkilometrová stezka.

Kostel s prosklenou střechou Neratov

Barokní chrám Nanebevzetí Panny Marie byl silně poškozený za druhé světové války. „Záchrany se dočkal až po roce 1989. Bohoslužby dlouho probíhaly pod otevřeným nebem, od roku 2006 je loď zastřešená částečně prosklenou střechou,“ informuje agentura CzechTourism.

Kostel je otevřený neustále. „Do neratovského kostela skutečně můžete přijít i ve tři hodiny ráno a pozorovat přes prosklenou střechu noční oblohu,“ uvádí Sdružení Neratov na svém webu.

Věže jsou otevřené od pondělí do soboty od devíti hodin do půl páté odpoledne, v neděli od jedenácti do půl páté.

Přehrada Les Království

Jedním z nejfotogeničtějších míst a zároveň nejkrásnější přehradou v Česku je Les Království. Stavba vznikala v letech 1910 až 1919 a ve své době šlo o největší nádrž v Československé republice. Podnětem pro její výstavbu byla katastrofální povodeň v červenci roku 1897.

V rámci výletu se odsud můžete vydat po čtyřkilometrové naučné stezce Les Království, která má sedm zastavení a zvládnou ji i menší děti.

Kuks

Velkolepý barokní areál určitě znáte. Kromě soch ctností a neřestí od Matyáše Bernarda Brauna tu je k vidění zrekonstruovaný hospitál, kostel Nejsvětější trojice nebo jedna z nejstarších lékáren – U Granátového jablka (ta je však na placeném prohlídkovém okruhu). Volně přístupná je zdejší bylinková zahrada, ve které se pěstovaly léčivky pro potřeby zdejší lékárny, ale také ovoce a zelenina pro hospitální kuchyni. Zahrada čítá dohromady 144 záhonů.

Pokud se vydáte do Kuksu, můžete navštívit i nedaleký Braunův Betlém, největší sochařskou galerii pod širým nebem.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kudy z nudy, Neratov.cz | Zdroj Kudy z nudy, Neratov.cz

Štítky výlet, prázdniny, tipy, dovolená, děti, Čechy, zdarma, Kuks, rozhledna, procházka, Rumcajs, Neratov, kostel, přehrada, Brada, Vodní nádrž Les Království, Deštné v Orlických horách, Orlické hory, CzechTourism, druhá světová válka, střecha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam s dětmi vyrazit? Tipy na výlety zdarma  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.