Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kam s dětmi o prázdninách? Drbna přináší ty nejlepší tipy na výlety

Hradecká Drbna vám přináší nový prázdninový seriál s tipy na výlety ve východních Čechách a v dojezdové vzdálenosti. Každé pondělí si můžete přečíst několik nápadů na místa, kde se rozhodně nudit nebudete. Dnes vás vezmeme do unikátních podzemních chodeb, do Českého Hobitína a na nejdelší visutý most pro pěší na světě.

Josefovské podzemí

„Pořádně si prohlédněte denní světlo. Protože ti z vás, kteří se během prohlídky ztratí, ho možná vidí naposledy…“ Možná i vás si budou podobně žertem dobírat při prohlídce unikátního podzemního komplexu pevnosti Josefov. Teplota se tu pohybuje kolem deseti stupňů Celsia, takže je to perfektní místo, kde se v parných letních dnech zchladíte i bez klimatizace.

Josefovské chodby jsou svým provedením a rozsahem ojedinělé v celé Evropě. Na prohlídce se navíc dozvíte spoustu zajímavostí a možná si i na vlastní kůži vyzkoušíte, jak se vojáci v podzemí potmě orientovali. Prohlídky tu o prázdninách probíhají denně.

Tuto sobotu tu navíc pořádají akci Oživlý Josefov, na náměstí bude tržiště, vojsko, divadelní představení i bitevní ukázka.

Více informací o památce najdete v našem článku Josefov: věznice národů opředená legendami aneb největší zajímavosti o pevnosti.

Český Hobitín

Hobití vesničku jako z pohádky najdete u Dobrušky v Orlických horách. Netradiční místo postavil fanoušek Tolkienových fantasy příběhů, Svatoslav Hofman, na svém pozemku. Vesnička posloužila jako kulisa k filmu Stíny Kraje. Majitel pozemku ji stavěl postupně během víkendů šest let. K vidění jsou tu tři nory, hospůdka Zelený drak a obydlí U Sudu. Okolí domečků zvelebují hobití zahrádky.

„Právě hospůdka Zelený drak je pro návštěvníky velikostně přívětivější, stačí se jen trochu sehnout a ocitnete se v útulném domku s barem. Největším obydlím je domek U Sudu, ve kterém autor zřídil malou ložnici v dřevěném sudu. Kamarády a fanoušky v ní přespat nechává, turistům ji nabízí pouze výjimečně po předchozí domluvě,“ uvádí agentura Czech Tourism na svém webu Kudy z nudy.

Ovšem pozor, během víkendů je Hobitín zavřený, otevřeno je pouze ve všední dny od 14 do 18 hodin. Vstupné je dobrovolné.

Visutý most na Dolní Moravě

Novinkou letošní turistické sezony je Sky Bridge 721 v Horském resortu Dolní Morava – nejdelší visutý most pro pěší na světě. Most tvoří 721 metrů dlouhá lávka, která spojuje dva horské hřebeny a vede 95 metrů nad hlubokým horským údolím. Během procházky si navíc můžete vyzkoušet unikátní hru Most času s prvky rozšířené reality na displeji vašeho telefonu.

„Prostřednictvím poutavého příběhu z úst šestnáctiletého chlapce, který na pozadí skutečných událostí historie naší republiky a reálií spojených s místní přírodou a krajem, objevuje odpovědi a skryté pravdy ve své vlastní rodině původem z Dolní Moravy,“ uvádí resort na svých webových stránkách.

Vstup na most je za horskou chatou Slaměnka u horní stanice sedačkové lanovky. Lávka na visutém mostu je široká pouze 1,2 metru, proto vás sem z bezpečnostních důvodů nepustí s kočárkem. Zakázaný vstup mají také psi a další zvířecí mazlíčci. Vstup se důrazně nedoporučuje těm, kteří mají strach z výšek a trpí závratěmi, motáním hlavy, pocity na omdlení a neschopností pohybu.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kudy z nudy, Pevnost Josefov, Horský resort Dolní Morava

Štítky výlet, prázdniny, tipy, dovolená, Čechy, podzemní chodby, Josefov, Dolní Morava, visutý most, Hobitín, Dobruška, Czech Hobbiton, Východní Čechy, John Ronald Reuel Tolkien, Evropa, Pevnost Josefov, CzechTourism

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam s dětmi o prázdninách? Drbna přináší ty nejlepší tipy na výlety  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.