Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Archeologický průzkum pod dálnicí D35 na Jičín potrvá ještě deset měsíců. Stavba začne příští rok

Přibližně za rok by měla začít stavba dálničního úseku D35 z Hrade Králové nad Jičín. Aktuálně probíhá už druhým měsícem archeologický průzkum mezi Hořicemi a Sadovou. Potrvá ještě deset měsíců. Samotná stavba úseku, který bude dlouhý deset a půl kilometru, má být zahájena na konci roku 2023.

V současnosti je D35 plánována v trase Liberec–Jičín–Hradec Králové–Olomouc–Lipník nad Bečvou. Trasa propojuje tři krajská města a dalších šest tahů dálniční sítě kříží. Mezi nimi je i D11. S celkovou délkou přes dvě stě šedesát kilometrů půjde o jednu z nejdelších českých dálnic.

Na úseku Hořice – Sadová vznikne mimoúrovňová křižovatka u Hořic. Potřeba bude vybudovat estakádu přes železniční trať a Chvalinský potok. U přemostění frekventované silnice první třídy u Milovic bude realizována přeložka. Nové bude také přemostění mezi obcemi Klenice a Horní Černůtky. Příští měsíc plánuje Ředitelství silnic dálnic zahájit výběrové řízení na stavbu úseku dálnice D35 mezi Hořicemi a Sadovou.

Pokud půjde vše podle plánu, oba úseky z Hořic do Sadové a ze Sadové do Hradce budou otevřeny v roce 2026. Na dalším úseku bude mimoúrovňová křižovatka v  Sadové. V průběhu čtyř let by mělo v kraji přibýt osmnáct kilometrů dálnic. Nová čtyřpruhová dálnice má nahradit stávající, v současné době kapacitně nevyhovující dvoupruhové silnice I/35 mezi Hořicemi a Sadovou.

Stavba dálnice D11 z Jaroměře do Trutnova dostala stopku. Výkup pozemků blokuje odvolání

Stavba dalšího úseku dálnice D11 z Jaroměře do Trutnova nabere zpoždění. Důvodem je odvolání proti územnímu rozhodnutí. Proto nemůže Ředitelství silnic a dálnic pokračovat ve výkupech pozemků. Spor nyní řeší krajský úřad v Hradci Králové.

Před samotným dokončením stavby se vysadí zeleň a provede se rekultivace všech dočasných záborů a zrušených silnic. „Výstavba bude rozdělena do celkem čtyř etap. Vedení dopravy v průběhu realizace jednotlivých etap bude zachováno po silnici I/35, nikoliv po okolních silnicích nižších tříd či místních komunikacích. Během výstavby budou vybudovány dvě provizorní objížďky na silnici I/35 (u obce Vinice) a jeden provizorní sjezd ze silnice II/300,“ je uvedeno v tiskové zprávě Ředitelství silnic a dálnic.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ŘSD

Štítky D35, Jičín, Hořice, Hradec Králové, stavba, dálnice, archeologové, průzkum, silnice, Dálnice D35, Ředitelství silnic a dálnic, Milovice, Klenice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologický průzkum pod dálnicí D35 na Jičín potrvá ještě deset měsíců. Stavba začne příští rok  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.