Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Tropické počasí výrazně zvyšuje počet dopravních nehod, varují policisté

41 dopravních nehod během 24 hodin evidují policisté jen v Královéhradeckém kraji. Na vině jsou podle policistů hlavně vysoké teploty a s nimi spojená únava řidičů. Do statistiky spadá i tragická nehoda, ke které došlo včera na příjezdu do Hradce Králové od ČKD.

Celkem 41 dopravních nehod policisté evidují na zemí Královéhradeckého kraje za uplynulý operační den, což je od pondělní sedmé hodiny ranní do dnešního rána. Přitom za celý uplynulý víkend bylo nehod pouze o dvě více. Ani při jedné pondělní nehodě navíc nebyl řidič pod vlivem alkoholu.

Do této statistiky spadá i včerejší tragická nehoda, ke které došlo na příjezdu do Hradce Králové v Koutníkově ulici. Řidič kamionu podle policistů zřejmě nerespektoval červenou na semaforu a smetl osobní auto, ve kterém cestovali tři lidé. Šestačtyřicetiletý řidič následkům zranění podlehl, další dva spolucestující skončili v nemocnici.

Mezi nejčastější příčiny včerejších četných nehod patřilo právě nerespektování dopravního značení a nevěnování se řízení. V několika případech řidiči nepřizpůsobili rychlost své jízdy. Osm nehod bylo způsobeno srážkou se zvěří.

„V těchto dnech panuje na našem území opravdu teplé počasí, které může zkomplikovat běžný režim dne každého z nás. Horko může mít ve svém důsledku i vliv na zvýšení dopravní nehodovosti. Právě vysoké teploty mají za následek, že řidiči motorových vozidel, která jsou sama o sobě velmi vyhřátá, se rychleji unaví a zcela se nekoncentrují na řízení,“ říká policejní mluvčí Eliška Majerová a dodává, že v takto vysokých teplotách se u člověka zhoršuje pozornost, krátkodobá paměť, množství a kvalita zpracování informací, což může mít za důsledek například to, že řidič přehlédne dopravní značku nebo projede křižovatkou na červenou.

Policisté proto apelují na řidiče, aby přípravu na jízdu nepodceňovali. Auto je potřeba před jízdou nejprve řádně vyvětrat a řidič by neměl zapomínat na pití po ruce a sluneční brýle. Pokud má auto klimatizační jednotku, neměl by to řidič s chlazením přehánět, doporučený rozdíl mezi venkovní teplotou a teplotou ve vozidle je pět stupňů Celsia. „Je pravdou, že to by při současných teplotách nebylo zcela efektivní. Teplotu si tedy nastavte tak, aby vám bylo příjemně, ale aby rozdíl teplot nebyl dramatický,“ apeluje mluvčí na zdravý rozum řidičů.

Řidiči by si během tropického počasí měli při delších cestách dělat častější přestávky a snažit se vyhnout místům, kde se kvůli plánovaným uzavírkám a pracím na silnici tvoří kolony. Mezi další neustále připomínané zásady také patří ta, že bychom v zaparkovaném autě nikdy neměli nechávat děti nebo zvířata bez dozoru.

Po dnešním tropickém dni by se mělo řidičům až do konce týdne ulevit. Během dnešní noci by přes naše území měla postupovat studená fronta. Nejvyšší zítřejší teploty by tak měly dosáhnout na 22 až 25 stupňů, během dne má být převážně zataženo s deštěm. Podobné teploty očekáváme i další dny.

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky nehoda, policie, počasí, tropy, nepozornost, dopravní nehoda, havárie, Hradec Králové, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tropické počasí výrazně zvyšuje počet dopravních nehod, varují policisté  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.