Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Návštěvnické centrum pevnosti Dobrošov je hotové. Čeká se na rozhodnutí o kolaudaci

Oprava předválečné pevnosti Dobrošov na Náchodsku jde podle plánu. Hotové je například návštěvnické centrum, Královéhradecký kraj tak čeká na rozhodnutí o kolaudaci. V současné době mají práce na opravách vnitřních prostor stopku. Jde o ochranu netopýrů.

"V lednu v návštěvnickém centru probíhaly dokončovací práce, v únoru a březnu dodavatel odstraňoval nedostatky z předávacího protokolu. Práce v pevnostech jsou zastaveny do 15. dubna z důvodu ochrany hnízdících netopýrů," potvrdil mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.  

Rekonstrukce pevnosti Dobrošov začala minulý rok v létě. Projekt počítá s tím, že kompletně hotovo bude do konce roku 2021. Královéhradecký kraj získal na renovaci historické stavby dotaci z evropského programu. Ta pokryje něco málo přes 60 procent z celkových nákladů. 

"Stavba by podle aktuálního plánu měla vyjít na 79 milionů korun včetně DPH, vybavení na 21,4 milionu korun. I s projektovou dokumentací nyní počítáme zhruba se 107 miliony korun na celý projekt revitalizace. Soutěž na dodávku vybavení bude kraj teprve vyhlašovat," řekl mluvčí kraje.  

Původně se počítalo s částkou kolem 94,5 milionu korun. Na konci prázdnin ale Královéhradecký kraj potvrdil, že se projekt prodraží. A to zhruba o 22 milionů korun. "Jsou tam nové stavební náklady, chybělo by na vybavení návštěvnického centra, technického zázemí a kiosku pevnosti," zdůvodnila návrh na zvýšení rozpočtu projektu náměstkyně Martina Berdychová (Východočeši). 

Nakonec bylo třeba zvýšit projektovou cenu jen o 12,5 milionu korun. Hejtmanství má tak zhruba desetimilionovou rezervu.  

Královéhradecký kraj pevnost Dobrošov získal bezplatně od armády v roce 2015, prohlídky pro návštěvníky v ní zajišťuje náchodské muzeum. Před rekonstrukcí pevnost ročně navštívilo kolem 30 tisíc lidí. 

Dělostřelecká tvrz Dobrošov se začala stavět kvůli Hitlerovi  

Dobrošovská pevnost se začala stavět v září 1937, aby společně s dalším pohraničním opevněním chránila republiku proti nacistickému Německu. Stavbu iniciovalo i zvolení Adolfa Hitlera kancléřem v Německu.  

Do uzavření mnichovské dohody o odstoupení pohraničních území Československa Německu v září 1938 ale pevnost nebyla dokončena. Dělníci stihli dokončit jen tři ze sedmi plánovaných objektů. 

Původně bylo v plánu postavit dva pěchotní sruby, dva dělostřelecké sruby, jednu dělostřeleckou otočnou věž, minometnou otočnou věž a vchodový objekt. Tvrz byla navržena tak, aby děla pokryla celé náchodské údolí. Dostřel hlavních zbraní sahal až za Hronov. 

V současné době je dělostřelecká tvrz především turistickou atrakcí. Součástí prohlídek je například návštěva zhruba kilometru dlouhého tunelu v podzemí. Od srpna 2015 si mohou návštěvníci vyzkoušet, jak se používal polní vojenský telefon. Telefonní linka je napojena na všechny tři bunkry dobrošovské pevnosti. Nyní je z důvodu rekonstrukce zavřeno. 

Ohodnoť článek

Foto hkregion.cz

Štítky Dobrošov, rekonstrukce, ochrana, netopýr, centrum, dokončeno, zima, finance, historie, Náchodsko, pevnost, Královéhradecký kraj, projekt, okres Náchod, Adolf Hitler, Německo, Nacistické Německo, Martina Berdychová, Východočeši

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvnické centrum pevnosti Dobrošov je hotové. Čeká se na rozhodnutí o kolaudaci  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.