Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vláda uvažuje o cíleném opatření pro Královéhradecký kraj. Ve hře je i uzavření regionu

Situace v Královéhradeckém kraji se nelepší. V posledních dnech patří region mezi nejzasaženější v České republice. Během zítřka bude vláda projednávat další opatření, které mají nákazu zpomalit. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by měli hygienici situaci řešit jako v Litovli na Olomoucku, která byla loni uzavřena. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) nesouhlasí.

Plné nemocnice, komunitní šíření i vytíženost záchranářů… To jsou největší problémy Královéhradeckého kraje v posledních dnech. V regionu je přes osm tisíc potvrzených případů nemoci COVID-19. Jen na Trutnovsku jich je bezmála 2,5 tisíce.

Státní zdravotní ústav dnes uvedl, že na Trutnovsku byla na začátku ledna u více než 60 procent zkoumaných vzorků nakažených zaznamenána nakažlivější britská varianta koronaviru.

Premiér by byl pro uzavření a izolaci

Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že by hygienici měli v nejzasaženějších krajích řešit situaci jako v Litovli na Olomoucku. Podle něho by si podobný přístup zasloužilo Trutnovsko, Chebsko a Sokolovsko.

Pokud by k uzavření Královéhradeckého kraje skutečně došlo, lidé by mohli například jen za prací. Cesty za nákupem, rekreací nebo na výlety by byly zcela zakázané. To by do značné míry ovlivnilo jarní prázdniny i v okolních krajích.

Česká republika přistoupila k izolaci konkrétní lokality zatím jen jednou. Během první vlny byla od světa odříznuta obec Litovel na Olomoucku. Oblast byla uzavřena od 16. do 30 března.

Vicepremiér i hejtmanství jsou zásadně proti

Kvůli neustále zhoršující se situaci v Královéhradeckém a Karlovarském kraji bude zítra jednat Ústřední krizový štáb o cílených opatřeních. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) slova premiéra nepotvrdil. „Mohu vás ujistit, že hermetické uzavření žádné části Česka se nechystá,“ řekl. Další opatření odmítl komentovat.

Dnes odpoledne se k možnému hermetickému uzavření Královéhradeckého kraje a Trutnovska ostře ohradil i hejtman Martin Červíček (ODS). "Uzavření Trutnovska či jiného okresu v kraji by v tuto chvíli nemělo smysl. Nákaza se v podobné intenzitě šíří v kraji delší dobu," řekl.

Předpokládá, že případné "dostatečně odůvodněné návrhy" opatření se zaměří na preventivní omezení mobility lidí a nebudou se dotýkat veřejnosti, která v dotčených oblastech bydlí. "Rád bych věřil tomu, že jakmile vláda rozhodne o jakémkoliv opatření v našem kraji, budu o všem dostatečně včas informován," uvedl dnes Červíček.

Největším problémem jsou přeplněné nemocnice

Nemocnicím v Královéhradeckém kraji došla covidová lůžka. Hejtmanství tak musí organizovat převoz pacientů do jiných krajů. V nemocnicích v kraji je 663 lůžek pro pacienty s koronavirem, pro intenzivní péči je jich určeno 131.

„Situace v nemocniční péči napříč krajem je kritická. Lůžkové kapacity, které jsou na maximu možného, jsou skoro vyčerpané. Během včerejšího poledne byla například v krajských nemocnicích volná pouze tři intenzivní lůžka a devět standardních lůžek, která jsou z větší části v jičínské nemocnici, kde je situace zatím relativně klidnější," uvedl radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink (HDK).

Další možnosti rozšíření kapacit jsou podle mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilové nemožné. „Rezerva v řádu jednotek lůžek je pouze v krajské Oblastní nemocnici Jičín," uvedla Chytilová.

Za poslední týden se zvýšil počet příjmů nových pacientů přivezených do krajských nemocnic o čtvrtinu. V předešlých týdnech se jednalo o přibližně 220 pacientů týdně, v posledních sedmi dnech stouplo číslo na 280.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZZS KHK

Štítky Královéhradecký, kraj, uzavření, opatření, Hamáček, Babiš, vláda, hejtmanství, omezení, Trutnovsko, pandemie, COVID-19, koronavirus, šíření, Královéhradecký kraj, Česko, nemocnice, Andrej Babiš, Jan Hamáček, Olomoucký kraj, Litovel, ČSSD, ANO 2011, okres

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda uvažuje o cíleném opatření pro Královéhradecký kraj. Ve hře je i uzavření regionu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.