Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Divadlo Drak otevírá Labyrint a novou výstavu. Zároveň připravuje film natočený na Novém Hradci

Divadlo Drak v Hradci Králové po vynucené pauze otevírá svůj Labyrint. Pro návštěvníky si připravilo novou výstavu Trojhlas aneb loutková animace třikrát jinak. Herci zároveň připravují i novou filmovou verzi oblíbené divadelní pohádky Vyšla hvězda nad Betlémem.

Celé horní patro Labyrintu se doslova promění v mikrosvět plný optických triků. Putovní výstava Trojhlas aneb loutková animace třikrát jinak představí návštěvníkům tři loutkové animované filmy natočené souběžně na třech českých uměleckých školách. Jde o Betonovou džungli Marie Urbánkové, Dcera Darii Kashcheevy a Noctuelle Martina Pertlíčka.

Dračí animační herna vznikla speciálně pro Labyrint Divadla Drak v rámci dlouhodobé koncepce programové nabídky prostoru, kterou je propojování umění a vzdělávání. Jejími autorkami jsou výtvarnice Martina Marková, scénografka Tereza Vašíčková a lektorka animace Aneta Kohoutová.

V herně si mohou zájemci vyzkoušet různé animační techniky a seznámit se s optickými hračkami, které jsou považovány za předchůdkyně animovaného filmu. „Animace je hra otevřená všem, není potřeba mít žádné speciální schopnosti, být zdatným výtvarníkem nebo technickým specialistou, stačí mít otevřenou mysl a chuť experimentovat,“ říká jedna z autorek Aneta Kohoutová.

Do Labyrintu Divadla Drak se mohou lidé vydat v posílené otevírací době kdykoliv od úterý do neděle vždy od 10.00 do 17.00. „Kapacita je omezená, doporučujeme tedy rezervovat si vstupenky předem,“ upozorňuje divadlo. Otevřeno bude i mezi svátky od 27. - 31. 12. 2020.

„Vedle samotné expozice připravily autorky pro zájemce i několik návodů na animaci na doma, které budeme postupně zveřejňovat na našich webových stránkách a sociálních sítích. Po novém roce by výstavu měly doplnit ještě nedělní ateliéry animace pod vedením zkušených lektorů a speciální program pro školy,“ představuje další plány produkční Barbora Kalinová.

Filmová verze oblíbené pohádky

Divadlo Drak připravuje novou filmovou verzi oblíbené vánoční inscenace Vyšla hvězda nad Betlémem natočená v autentickém prostředí kostela sv. Jana Křtitele na Novém Hradci a jeho bezprostředním okolí.

Nejedná se přitom o pouhý záznam divadelní inscenace provedené v netradičním prostředí, nýbrž o její plnohodnotnou filmovou adaptaci. Divákům chce divadlo tímto způsobem poděkovat za přízeň a vynahradit jim tradiční adventní program, který musel být letos ze známých důvodů zrušen.

Filmovou verzi inscenace Vyšla hvězda nad Betlémem uvede Divadlo Drak od 19. prosince ve dvanácti reprízách. Ke vidění bude zdarma i na internetu.

Ohodnoť článek

Foto Divadlo Drak | Zdroj Divadlo Drak

Štítky Divadlo Drak, Hradec Králové, program, labyrint, výstava, film, Nový Hradec, Trojhlas, Betlém, Martina Marková, Labyrint Divadla Drak, Jan Křtitel, pohádka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo Drak otevírá Labyrint a novou výstavu. Zároveň připravuje film natočený na Novém Hradci  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.