Počasí dnes8 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Královéhradecký kraj je na koronavirus připraven. V případě jeho výskytu budou hrát východní Čechy hlavní roli

, aktualizováno 29. ledna 2020, 15:45

V České republice bylo od pátečního odpoledne hospitalizováno pět pacientů s podezřením na koronavirus. U žádného z nich se nepotvrdil. I tak nemocnice v Královéhradeckém kraji zavádějí bezpečnostní opatření. Na případný výskyt zákeřného viru jsou připraveni i hasiči, záchranáři a hygienici.

„Fakultní nemocnice Hradec Králové přijala v souvislosti s koronavirem různá opatření. Podobně jako při epidemiích SARS, ptačí chřipce či MERS – COV,“ napsal ve vyjádření Hradecké Drbně mluvčí nemocnice Jakub Sochor. Speciálním školením prošel i personál nemocnice. Zvláště ti zaměstnanci, kteří slouží na Emergency a dostávají se do přímého styku s pacienty. 

V případě, že by se u nějakého z pacientů koronavirus potvrdí, půjde vše podle předem připraveného plánu. „Pacient by byl izolován od ostatních pacientů a personálu. Přístup k němu by měl jenom personál se speciálním vybavením v ochranných oblecích,“ doplňuje Sochor. 

Nakaženého by bylo následně nutné co nejrychleji dostat na infekční kliniku. Speciálně pro tuto příležitost slouží biobox. V něm může být pacient bezpečně převezen, aniž by nakazil kohokoli kolem sebe. Ten má záchranná služba k dispozici 24 hodin denně. 

Prakticky okamžitě po potvrzení koronaviru by do hry nastoupila i Krajská hygienická stanice. Jejím úkolem by bylo najít všechny, kteří se mohli s nakaženým dostat do styku. „Krajská hygienická stanice by vyhledala rizikové kontakty, kterým by byla nařízena karanténa,“ říká mluvčí Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Veronika Krejčí. Tito lidé by tak zůstali v izolaci 14 dní. Tedy během inkubační doby koronaviru. 

Východní Čechy jako místo poslední záchrany 

V případě, že se koronavirus v České republice potvrdí hned u několika pacientů, bude aktivováno speciální středisko v Těchoníně na Orlickoústecku. Jde o unikátní vojenské Centrum biologické ochrany. To patří k nejmodernějším v Evropě. Zde můžou zdravotníci léčit nejvážnější případy tohoto onemocnění. 

V případě nouze je celé středisko schopno zahájit svůj provoz do dvanácti hodin. V tu chvíli může začít sloužit jako dokonalá karanténa, ve které je připraveno osm lůžek intenzivní péče. Celkem se tu zdravotníci mohou bezpečně postarat o několik desítek pacientů z celé Evropy. 

Nejhorší scénáře se cvičí pravidelně 

Nemocnice, záchranná služba, hygienici i hasiči cvičí podobné situace pravidelně. V Královéhradeckém kraji existuje skupina speciálně proškolených záchranářů. Jmenuje se Biohazard tým. Jejich poslední velké cvičení se uskutečnilo v červnu roku 2019 přímo ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. 

„Hlavním cílem společného taktického cvičení složek IZS bylo ověření si činnosti a postupu složek při mimořádné události s přítomností pacienta, u kterého existuje podezření na vysoce nakažlivou nemoc,“ vysvětluje mluvčí hasičů Martina Götzová

Hasiči se s podobnými zásahy setkávají od doby, co se objevují různé druhy epidemií. Například ptačí chřipka. V Královéhradeckém kraji ale při výskytu vysoce nebezpečné nákazy u člověka nezasahovali. 

Chřipka převlečená za koronavirus  

Koronavirus se přenáší z člověka na člověka po úzkém kontaktu, který trvá delší dobu. Tak zní přesná definice nového viru. „Jedná se o kapénkovou infekci, která je přenášená vzduchem. Zasahuje nejčastěji sliznice horních a dolních cest dýchacích,“ vysvětluje hlavní hygienička České republiky Eva Gottvaldová. Virus může způsobit běžné obtíže jako je nachlazení, kašel nebo teploty. Koronavirus však může i zabíjet. 

Názory na prevenci se různí. Podle Gottvaldové je však dobré postupovat například jako u chřipky. Tedy: 

  • vyhýbat se těm, kdo jsou zjevně nemocní
  • dodržovat základní hygienická pravidla
  • používat například i dezinfekci, pokud jsme v kontaktu s lidmi, kteří akutními respiračními potížemi trpí
  • nezdržovat se v místech s vyšším počtem lidí

Koronavirus se v česku zatím u žádného z pacientů nepotvrdil. Testy onemocnění vyloučily u dvaceti lidí. Čtyři další ještě čekají na výsledek. Čtyři potvrzené případy jsou naopak u našich sousedů v Německu – všechny v Bavorsku. Celkově ve světě na tuto nákazu zemřelo přes sto lidí. 

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha je těď větším problémem chřipka, na kterou v Česku v této sezóně zemřelo už 12 lidí. 

Ohodnoť článek

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky koronavirus, Královéhradecký kraj, nakažený, pacient, opatření, centrum biologické ochrany, orlické hory, COVID-19, Česko, nemocnice, Východní Čechy, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Krajská hygienická stanice, Jakub Sochor, Eva Gottvaldová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Da Niel

Článek psal určitě taky nějaký "kliďas"

Středa, 29. ledna 2020, 17:11Odpovědět

Královéhradecký kraj je na koronavirus připraven. V případě jeho výskytu budou hrát východní Čechy hlavní roli  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.