Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Ve Skiareálu v Deštném letos vznikne lanovka za desítky milionů

Skiareál v Deštném v Orlických horách chce v letošním roce investovat do svého rozvoje téměř 100 milionů korun. Největší investicí bude nová šestisedačková lanovka v areálu Marta I, která nahradí lyžařský kotvový vlek, tatrapomu a dvousedačkovou lanovku. Přípravné práce pro stavbu lanovky začaly.

"Rozpočet na novou šestisedačkovou lanovku s ochrannými bublinami včetně zázemí je okolo 85 milionů korun. Součástí projektu je stavba nové dolní stanice lanovky s pokladnami, sociálním zařízením a garážemi pro sedačky. Jde o největší investici v historii skiareálu," řekl ředitel střediska Petr Prouza.

Půjde o repasovanou lanovku z Itálie o délce kolem 850 metrů a bude obsluhovat stejné sjezdovky jako dosavadní přepravní zařízení v areálu Marta I. "Lanovka z pohledu zákazníka bude skoro jako nová. Šestisedačková lanovka nahradí všechna přepravní zařízení, která jsme v areálu Marta I měli. Od příští zimní sezony tam bude už jen jedno zařízení, a to zmíněná šestisedačka. Vleky jsme už odstranili, dvousedačka na demontáž čeká," řekl Prouza.

Stavbaři díky mírné zimě začali s přípravnými pracemi už v březnu. "Staveniště je připravené, aby mohly začít výkopové práce v trase nové lanovky. S výkopovými pracemi se začne příští týden. Novou lanovku bychom chtěli mít na příští zimní sezonu, tedy hotovo by mělo být nejpozději v prosinci tohoto roku," řekl Prouza.

Skiareál investuje také do letních aktivit. Loni vybudoval tři traily - stezky pro horská kola - odstupňované podle obtížnosti, z toho dva jsou určené pro sjezd. Vznikly mezi areály Marta I a Marta II. "Letos máme v plánu pokračovat v rozšiřování trailů, ještě jeden bychom chtěli vybudovat letos a spustit na jaře 2025. Další investice plánujeme do zasněžování. Letos máme v plánu investovat do rozvoje celkem téměř 100 milionů korun, tedy včetně nové lanovky," řekl Prouza.

Další významnou investicí, která je v plánu v dalších letech, je vybudování centra služeb, tedy restaurace se službami v areálu Marta II u starší čtyřsedačkové lanovky. Odhadované náklady jsou v řádech vyšších desítek milionů korun.

Skiareál provozuje společnost Sport Profi, ve které koncem roku 2019 získal většinový podíl podnikatel a investor Michal Šnobr. Koupil jej prostřednictvím své společnosti Hamaga. Skiareál dosud disponoval šesti sjezdovkami, dvěma lanovkami a čtyřmi vleky, v zimní sezoně 2024/2025 nabídne stejný počet sjezdovek a lanovek, ale už jen dva vleky.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, stavby, rekreace, lanovky, Orlické hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Skiareálu v Deštném letos vznikne lanovka za desítky milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.