Počasí dnes31 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Dobrovolní hasiči v hradeckém kraji dostali od profesionálních devět cisteren

Dobrovolní hasiči v devíti obcích a městech Královéhradeckého kraje převzali od profesionálních hasičů hradeckého kraje devět cisternových automobilových stříkaček. I když jde o použitá vozidla, dostanou se dobrovolní hasiči k lepší a relativně stále moderní technice, která nahradí jejich i několik desítek let stará zásahová vozidla.

"Jde o cisterny v takzvaném technickém provedení, které byly používané pro první výjezd. Kromě nádrže na vodu jsou vybavené i další technikou pro různé zásahy," řekla mluvčí krajských hasičů Martina Götzová. Průměrné stáří převáděných cisteren je 15 let. Nejstarší vozidlo je roku výroby 1998, nejmladší je z roku 2017.

Cisterny získali dobrovolní hasiči v Ohnišťanech, Velkých Petrovicích, Mostku, Bohuslavicích nad Metují, Lhotách u Potštejna, Libáni, Dvoře Králové nad Labem – Žirči, Peci pod Sněžkou a v Polici nad Metují. Například u hasičů ve Velkých Petrovicích nahradí cisterna Tatra 815 z roku 2002 dosavadní cisternu Tatra 138 z roku 1968.

"Letos ještě plánujeme dobrovolným hasičům předat dalších sedm cisteren CAS 20 v technickém provedení a jednu CAS 32, což je cisterna pro velkoobjemové hašení," uvedla mluvčí. Převod cisteren dobrovolným hasičům může Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje udělat proto, že v posledních dvou letech obnovil všechny takzvané prvovýjezdové cisterny.

Profesionální hasiči mají v Královéhradeckém kraji 14 stanic. Slouží na nich asi 570 hasičů a 40 civilních zaměstnanců. Dobrovolných hasičů je v kraji přes 22.000, organizováni jsou v 626 sborech.

Podle starosty krajského sdružení hasičů Ivana Krause se v posledních deseti letech v kraji zlepšilo vybavení dobrovolných hasičů a také jejich výcvik. Dobrovolní hasiči v kraji loni dostali na dotacích 88 milionů korun. Většinu poskytlo prostřednictvím dotací ministerstvo vnitra. Podpora umožňuje obcím pořízení nové techniky a výstavbu či modernizaci zázemí dobrovolných hasičů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, hasiči, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolní hasiči v hradeckém kraji dostali od profesionálních devět cisteren  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.