Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Česká pošta odložila testování mobilní pošty na Hradecku. Obce jsou proti

Česká pošta dnes musela odložit testování takzvané mobilní pošty ve třech obcích na Královéhradecku. Dvě ze tří vesnic odmítly dát České poště povolení k záboru obecních prostor pro stání poštovního vozu. Obce mají obavu, že pošta u nich po testovacím provozu zruší kamennou pobočku. Tomu chtějí zabránit. Tříměsíční testovací provoz tak dnes začal jen ve třech obcích na Rychnovsku, a to v Černíkovicích, Lukavici a v Liberku.

"Je to cílený krok, jak kamenné pobočky zlikvidovat," řekl k testovacímu projektu České pošty starosta Blešna na Hradecku Miloš Buroň (nezávislý). Neposkytnutím záboru se Blešno podle něj snaží zabránit zrušení kamenné pobočky. "Místo vyřizování v komfortu pobočky by lidé chodili k dodávce. Mobilní pošta by snížila otevírací dobu o 40 procent ze 17 na deset hodin týdně," řekl starosta. Mobilní pošta podle něj měla stát na nevhodném místě u hlavní silnice I/11, po níž denně projede 17.000 aut.

Česká pošta podle mluvčího Matyáše Vitíka rušení poboček, kterých je nyní 2900, neplánuje. Uvedl, že z pohledu legislativy jsou kamenná pobočka, pošta Partner nebo mobilní pošta na stejné úrovni. Po vyhodnocení tříměsíčního zkušebního provozu by se pošta měla rozhodnout, zda zachová kamennou pobočku nebo v obci zavede mobilní poštu.

"Testujeme další využití potenciálu mobilních pošt, a to v obcích, kde sice kamenná pobočka existuje, ale vzhledem například ke zkráceným úvazkům, dovoleným nebo nemoci jsou poštovní služby poskytovány na základní úrovni," řekl mluvčí. Dodal, že v budoucnu by mobilní pošta mohla nabízet služby Czech Pointu, který na pobočkách v menších obcích není. Mobilní pošty by mohly poskytovat i vybrané služby Úřadu práce ČR.

Kromě Blešna nezačal testovací provoz v obcích Jeníkovice a Libřice. "V těchto obcích došlo k posunu projektu, protože v pátek nám z obcí Blešno a Jeníkovice bylo oznámeno, že nedostaneme povolení k záboru obecních prostor," uvedl mluvčí. Pošta podle něj hledá další alternativy a s pilotním provozem v těchto obcích počítá.

Podle starosty Blešna je nelogické rušit zavedenou a vybavenou pobočku pošty. Uvedl, že obec v objektu pošty na své náklady loni na základě požadavku pošty vyměnila vstupní dveře a okna. Pošta podle něj obci za nájem pobočky ročně platí 4000 korun.

Pojízdné pošty Česká pošta obnovila na podzim roku 2020 v reakci na epidemii covidu. Mobilní pošta měla především zajistit služby v místech, kde by byla pobočka pošty dočasně uzavřena, například kvůli nákaze covidem-19 nebo při rekonstrukci. Mobilní pobočky pošta hodlala využívat i v oblastech, kde poštovní pobočka vůbec není.

Česká pošta loni v červenci kvůli úsporám zrušila v zemi téměř 300 poboček, zůstalo jich 2900, propustila zhruba 1500 lidí. Loni hospodařila se ztrátou tři čtvrtě miliardy korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Česká pošta

Štítky ČR, pošta, správa, Česká pošta, Hradecko, Rychnovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká pošta odložila testování mobilní pošty na Hradecku. Obce jsou proti  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.