Počasí dnes31 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Z programu na sdílená kola v hradeckém kraji půjde podpora do osmi měst a obcí

Královéhradecký kraj přijal milionový dar Nadačního fondu Škoda Auto na podporu služby sdílených kol. Dnes o tom rozhodli krajští zastupitelé. Obě instituce poskytnou na sdílenou cyklistiku v kraji peníze prostřednictvím nového dotačního programu pro obce, ze kterého letos podporu v celkové výši přes tři miliony korun získá osm žadatelů.

 V dotačním programu je celkem pět milionů korun, z toho čtyři miliony poskytl kraj a zbytek NFŠA. Nevyčerpané peníze si v poměru 4:1 rozdělí kraj a nadační fond. Cílem je rozšířit sdílená kola i do menších měst a obcí a nabídnout lidem alternativu k cestování MHD či osobním automobilem. "Možnost zažádat až o sedmdesátiprocentní dotaci má každá obec či město v kraji. Maximální výše podpory je 500.000 korun. Dotační program bude pokračovat," uvedl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Pro získání dotace jsou klíčové podmínky, aby použití kol bylo prvních 15 minut zdarma a služba fungovala alespoň šest měsíců v roce. Dotace byla pro letošek schválena pro Hradec Králové, Dvůr Králové nad Labem, Trutnov a Jičín, každé z těchto měst obdrží po 500.000 korunách. Rychnov nad Kněžnou získá podporu 426.800 korun, Vrchlabí 386.200 korun, Hořice 210.000 korun a obec Lánov 58.000 korun.

Pilotní projekty z iniciativy NFŠA několik let fungují ve Vrchlabí a Rychnově nad Kněžnou, sdílená kola jsou k dispozici 24 hodin, sedm dní v týdnu. Díky novému programu je nyní možné získat podporu v celém Královéhradeckém kraji.

Službu sdílených kol v kraji některá města již podporují. Podle hejtmanství se kraj stává jedničkou v počtu měst, která tuto službu nabízejí. Nadační fond Škoda Auto byl založen v roce 2018 s cílem zatraktivnit mladoboleslavský region. V roce 2021 rozšířil své aktivity i do zbývajících lokalit, kde automobilka působí, tedy na Rychnovsko, do Vrchlabí a Jilemnice.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hanka Poskočilová

Štítky ČR, správa, cykloturistika, obce, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z programu na sdílená kola v hradeckém kraji půjde podpora do osmi měst a obcí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.