Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Oprava letohrádku v Opočně zatím vyšla na deset milionů

První etapa rekonstrukce letohrádku státního zámku Opočno, která by měla být hotova do konce roku, zatím vyšla na zhruba deset milionů korun z celkových 35 milionů. Stavbaři dokončují opravu trámového systému a štukatéři a restaurátoři pracují na poškozené renesanční výzdobě. Provoz parku a zámku opravy neomezují. Oprava začala před rokem, předání stavby je naplánované na prosinec 2024.

První etapa se týká opravy střechy z dřevěného šindele, stabilizace arkýřů, stropních konstrukcí včetně druhého patra letohrádku. Přes zimu stavbaři pracovali hlavně uvnitř objektu, vyměnili a opravili trámy.

V blízké době by se měly měnit šindele na střeše, aby přes léto stačila vyschnout a na podzim se mohla natřít. "Máme také vybranou barvu nátěru letohrádku, označil bych ji za pískovou, letohrádek se přiblíží původnímu vzhledu. Lidé letohrádek znali jako barevně velmi členitý, nově bude monochromní, jak to bylo původně," řekl ČTK Kořínek.

Letohrádek postavený v letech 1601 až 1602 Janem Rudolfem Trčkou z Lípy prodělal v roce 1820 empírové úpravy. Je národní kulturní památkou, není běžně přístupný asi deset let.

První etapa začala opravou věže. "Věž je už opravená. Nahoru do makovice jsme vložili tři časové schránky s informacemi pro budoucí generace. Ve schránkách je například denní tisk, bankovky nebo jídelní lístek z místní restaurace s cenami jídel," řekl kastelán Tomáš Kořínek

Druhá etapa se má týkat přízemí a prvního patra letohrádku, na řadu by podle kastelána mohla přijít v letech 2026 až 2027. Aby mohli památkáři zažádat na ministerstvu kultury o dotaci a druhou etapu rozjet, musí nejprve aktualizovat současný projekt na rekonstrukci. V přízemí letohrádku by podle Kořínka měla vzniknout kavárna, v prvním patře víceúčelový sál pro pořádání výstav, koncertů či svateb.

Památkáři připravují v Opočně i další investice do zámku. Do pěti let by chtěli mít opravenou jízdárnu a poté začít s opravou střech zámku. Jízdárna má opravenou střechu a zpracovaný projekt. Náklady na dokončení rekonstrukce jízdárny včetně vybavení a zázemí budou okolo 100 milionů korun. I tento projekt bude rozdělen na dvě části, sdělil Kořínek. Ještě finančně náročnější bude podle něj oprava střech zámku, které mají celkovou rozlohu, bez letohrádku a jízdárny, 1,1 hektaru.

Zámek patří státu. Odvolací soud v Pardubicích uznal loni v únoru restituční nárok rodu Colloredo-Mansfeldů na část mobiliáře zámku, zhruba 250 předmětů. NPÚ podal v této restituční kauze dovolání k Nejvyššímu soudu. Prohlídkové okruhy v zámku se v návaznosti na rozhodnutí soudu o navrácení části majetku rodině Colloredo-Mansfeldů prozatím nezměnily. Podle dnešního vyjádření zástupce zámku všech zhruba 250 předmětů zůstává na zámku. NPÚ s majiteli uzavřel nájemní smlouvy, dotčené předměty si pronajímá. Restituční spory kolem zámku v Opočně trvají přes tři dekády, většinu nároků Colloredo-Mansfeldů soudy zamítly.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Milan Drahoňovský

Štítky ČR, správa, stavby, památky, letohrádek, Opočno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava letohrádku v Opočně zatím vyšla na deset milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.