Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Nový Spolkový dům v Náchodě nabízí i expozice věnované Škvoreckému a Letzelovi

Dvacetitisícový Náchod má nový Spolkový dům. Součástí objektu v Hurdálkově ulici jsou stálé expozice věnované významným rodákům, spisovateli Josefu Škvoreckému (1924 až 2012) a architektovi Janu Letzelovi (1880 až 1925). Při oficiálním otevření Spolkového domu to řekli zástupci radnice. Projekt vyšel celkem na 75 milionu korun, z toho demolice 3,2 milionu a samotná stavba na 63,5 milionu korun.

"Tato zajímavá a dobře dostupná lokalita v centru města nyní získává plnohodnotné využití. Své zázemí pro setkávání tady najde řada náchodských spolků. Takové zázemí pro spolkovou činnost tady dlouho chybělo," řekl starosta Jan Birke (SOCDEM).

V přízemí jsou veřejnosti přístupné zmíněné expozice a sál pro pořádání kulturních akcí, v patře jsou místnosti a zázemí pro místní spolky včetně malířského ateliéru.

Základem jedné z expozic je pozůstalost po Josefu Škvoreckém z Toronta, kterou náchodská radnice získala na základě memoranda uzavřeného v roce 2016 se Společností Josefa Škvoreckého. Pozůstalost čítá okolo 1600 titulů, vetší část tvoří Škvoreckého knihovna. Jde o autorské knihy v češtině i v jiných jazykových mutacích. Nechybí knihy od jiných autorů, které rád četl, a knihy vydané v exilovém nakladatelství Sixty-Eight Publishers. Většina z nich je vystavena v pracovně, která je kopií pracovny v Torontu. Pozůstalost obsahuje také pět obrazů, z nichž většinu namaloval náchodský malíř a jedna z postav z jeho románů Bohumír Španiel, dále sedm medailí včetně čestných doktorátů a také fotoalba s fotografiemi z natáčení filmů a seriálů podle jeho románů. Náchod získal také přibližně 100 gramofonových desek převážně jazzové hudby.

Výstavní síň věnovaná Letzelovi se v nových prostorách dočkala rozšíření. "Vystaveny jsou dobové fotografie, jeho osobní předměty, kopie architektonických návrhů budov, které navrhl, a nechybí ani fragmenty stavebních kamenů tzv. Atomového dómu včetně fotografií z jejich vyzvedávání z řeky v Hirošimě, které městu Náchod věnoval jejich objevitel Rebun Kayo," uvedla mluvčí radnice Nina Adlof.

Letzel vystavěl v japonské Hirošimě palác, který přežil v roce 1945 atomový výbuch. Skelet Letzelovy železobetonové stavby se tak stal jediným svědkem tragédie. "Přestože Náchod a Hirošima jsou vzdáleny od sebe tisíce mil, tak to, co Jan Letzel vytvořil, nás spojuje," řekl při oficiálním otevření Spolkového domu japonský velvyslanec v ČR J. E. Nagaoka Kansuke.

Obě expozice ústí do audiovizuální místnosti, kde návštěvníci mohou shlédnout dokumenty natočené o těchto osobnostech.

Práce v Hurdálkově ulici začaly v květnu 2021 demolicí bývalé hasičárny, tzv. Hurdálkova domu a přilehlých objektů. Od července do listopadu 2021 místo zkoumali archeologové a samotná stavba začala v květnu 2022 a dokončena byla v březnu 2024. Šlo o jednu z největších investic města Náchoda za poslední roky, sdělila radnice. Spolkový dům vznikl podle architektonické studie kanceláře Tomáš Vymetálek Architects. Stavbu měla na starosti firma Průmstav Náchod.

V objektu je konferenční sál zhruba pro 50 lidí. Spolkový dům nabízí zázemí pro pořádání schůzí, pořádání přednášek či školení. Nechybí menší ateliéry a klubovny, bezbariérový přístup a zázemí pro zajištění provozu. Před spolkovým domem je volné prostranství.

Josef Škvorecký zemřel v lednu 2012 ve věku 87 let v Torontu, v roce 2014 mu v Náchodě odhalili pamětní desku a také lavičku na Masarykově náměstí. Spisovatele rovněž připomíná květnový festival studentské tvořivosti Náchodská Prima sezona. Spisovatel Škvorecký rodné město zachytil v několika svých knihách.

Letzel se narodil 9. dubna 1880 v Náchodě a v ČR postavil například secesní Pavillon Dvorana z roku 1905 v obci Mšené-lázně. V Japonsku působil v letech 1907 až 1923 a vytvořil rozsáhlé dílo, za něž si získal obdiv Japonců. Stavěl soukromé i veřejné stavby, nejvýznamnější projekt Průmyslového paláce v Hirošimě byl v době svého vzniku (1913 až 1915) určen pro výstavní účely, a nakonec se stal mírovým symbolem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Náchod

Štítky ČR, správa, stavby, kultura, Škvorecký, Letzel, Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový Spolkový dům v Náchodě nabízí i expozice věnované Škvoreckému a Letzelovi  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.