Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kousek zničené prezidentské standarty je k vidění ve Východočeském muzeu

Při inauguraci nového prezidenta Petra Pavla se na Hrad vrátila i restaurovaná prezidentská standarta, kterou v roce 2015 rozstříhala skupina Ztohoven. Její původní kousek je teď k vidění ve sbírce Východočeského muzea v sousedních Pardubicích.

Skupina tenkrát uvedla, že prezidentskou standartu rozstříhala na 1 152 dílů. Většinu z nich měli její zástupci poslat náhodným občanům.  

„Jeden kus dostala na pardubické třídě Míru tehdejší asistentka ředitele našeho muzea Veronika Voženílková. Obálku i s kusem standarty a certifikátem pravosti odnesla do muzea. Vše jsme zařadili do našich sbírek,“ vysvětluje v tiskové zprávě historik Jan Tetřev, který artefakt včetně certifikátu zařadil do podsbírky drobných tisků. 

Návrat prezidentské standarty na Hrad bylo pro Východočeské muzeum překvapením. „Evidentně se jednalo o restaurování z kousků, které nebyly rozdány, tedy jen části praporu, což je legitimní postup,“ vysvětluje ve zprávě ředitel muzea Tomáš Libánek. Ústřižek standarty tak stále zůstává ve sbírce muzea.  

Ohodnoť článek

Foto VCM

Štítky muzeum, vlajka, Petr Pavel, Ztohoven, Pardubice, standarta, prezidentská, muzeum východočeské

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kousek zničené prezidentské standarty je k vidění ve Východočeském muzeu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.