Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové dnes slaví 30 let od založení

Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové (FIM UHK) funguje už 30 let. Založena byla pod názvem Fakulta řízení a informační technologie VŠP 15. února roku 1993. Za tu dobu jí prošlo bezmála devět tisíc studentů. V prvním ročníku jich studovalo 78.

„V roce 1986 se na sesterské Pedagogické fakultě (PdF) založené roku 1959 začala vyučovat učitelská specializace informatika pro 5. až 12. ročník. V tu dobu se pracovalo na studijních plánech předmětů bakalářského studia oborů obecná a aplikovaná informatika, které ještě pod hlavičkou PdF byly otevřeny již v akademickém roce 1991/92,“ uvedla v tiskové zprávě Zuzana Dostálová z děkanátu FIM UHK. 

Nová fakulta dlouhá léta sídlila na náměstí Svobody. Do nového kampusu Na Soutoku se přestěhovala až v roce 2008. Tam ji studenti ani návštěvníci UHK nepřehlédnou. Na fasádě je označena velkým logem a nápisem „FIMka“. 

Nyní nabízí fakulta studium v oborech Aplikovaná informatika, Informační management, Ekonomika a management, Management cestovního ruchu a poměrně nově také Datovou vědu. V současné době zde studuje zhruba 1 600 studentů. Má 94 akademických a 19 administrativních pracovníků.  

Fakulta má jednu z nejmodernějších učeben esportu  

FIMka má také jednu z nejmodernějších esportovních učeben v České republice. Je však pravdou, že konkurence moc nemá. V České republice jsou jen dvě takové učebny.  

Speciální učebna je vybavena deseti počítači s ergonomickými herními židlemi. Na každé straně je umístěno pět židlí pro dva týmy hráčů. Ty od sebe odděluje skleněná stěna. Dominantním prvkem místnosti je stropní světlo, které připomíná čip do počítače a je možné na něm tónovat odstíny několika barev. 

„Chceme rozjet vnitrouniverzitní ligu, kde budou týmy studentů vzájemně soupeřit o fakultní pohár. V neposlední řadě evidujeme velký zájem spolupracujících firem o možnost utkat se s našimi studenty,“ uvedl před časem pro novináře děkan fakulty Josef Hynek

Studium formou virtuální mobility 

Studenti FIMky mají možnost studovat pomocí speciální platformy Coursera. Jedná se o zhruba devět tisíc on-line kurzů univerzit a společností z celého světa. 

„Fakulta informatiky a managementu UHK je prozatím jediným českým partnerem, který nabízí možnost studovat z pohodlí domova například na Stanfordu, na University of Colorado, University of Michigan, Vanderbilt University či na australské Macquarie University. Své zastoupení mají také kurzy od mezinárodních společností jako Google, IBM nebo Oracle,“ dodává Dostálová.  

Ohodnoť článek

Foto UHK

Štítky Univerzita Hradec Králové, učebna, Zuzana Dostálová, Česko, Google, IBM, Stanfordova univerzita, Josef Hynek, Michiganská univerzita, Oracle Corporation, UHK, FIM, Fimka, výročí, založení, vzdělání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové dnes slaví 30 let od založení  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.