Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Skicentra na východě Čech čekají na příjezd lyžařů. O Vánocích jich bylo méně

Obleva ovlivnila lyžování o vánočních svátcích ve skiareálu Špindlerův Mlýn v Krkonoších. Technický sníh i nadále ale umožnil udržet dobré podmínky. V dalších dnech se má ochladit. O svátcích byla lyžařská návštěvnost nižší.

Tři sváteční dny lyžovalo v areálu kolem šest až devět tisíc lidí. Otevřeny byly čtyři lanovky a většina sjezdovek. "Tradičně se ve vánočních dnech spíš nejezdí na hory až tak za lyžováním. Na sjezdovkách se denně pohybovalo kolem dva až tři tisíce lyžařů. Návštěvnost na sjezdovkách se teď velmi výrazně změní, přijíždějí klienti na silvestrovský týden," řekl Hroneš.

Ve SkiResortu Černá hora – Pec je v provozu přes 24 kilometrů sjezdovek na jeden skipas. Lyžování mají návštěvníci areálu k dispozici na Černé hoře, v Peci pod Sněžkou, v Černém Dole, ve Velké Úpě a Malé Úpě. Na sjezdovkách je od 40 do 60 centimetrů sněhu. Na vánoční svátky přijelo do areálů šest tisíc lyžařů a výletníků.

"Už v noci se má ve východních Krkonoších ochladit a od zítřka tak očekáváme zlepšení lyžařských podmínek na sjezdovkách. Dál se bude lyžovat v pěti areálech jako dosud. Lyžaři mohou využít bezplatné skibusy na páteřních linkách. Ve volném čase doporučujeme vyzkoušet nejvýše položené kluziště na Malé Úpě," řekla mluvčí areálu Zina Plchová.

V Dolní Moravě na Orlickoústecku je na svazích 30 až 80 centimetrů sněhu. V provozu jsou sjezdovky všech obtížností. "U nás se lyžuje ve výšce 1200 metrů nad mořem, to je sjezdovka na Slamníku a sjezdovka B, tam je kvalita na lyžování velmi dobrá. Je to vlhčí, protože pršelo, ale v noci mrzne," řekla marketingová manažerka skicentra Sněžník Jitka Kadlčíková.

Výletníci, kteří zavítají do Krkonoš, musí počítat s tím, že horní úsek kabinové lanovky na Sněžku je od 23. prosince kvůli větru mimo provoz. V Krkonoších se snížilo lavinové nebezpečí, od 25. prosince platí první stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice, podmínky pro túry jsou převážně bezpečné. Na hřebenech Krkonoš je 15 až 35 centimetrů sněhu, více ho leží závětrných svazích v odtrhových zónách a ve žlabech.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ivabalk | Pixabay

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Královéhradecký, Pardubický

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skicentra na východě Čech čekají na příjezd lyžařů. O Vánocích jich bylo méně  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.