Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Skiareály v Královéhradeckém kraji zvažují úspory, někde omezí večerní lyžování

Některé lyžařské areály v Královéhradeckém kraji kvůli růstu cen energií chystají zdražení. Někde uvažují o úsporách během provozu, například o omezení večerního lyžování. Skiareály letos do rozvoje či údržby daly desítky milionů korun.

Ve SkiResortu Černá hora - Pec počítají s provozem všech areálů, s úpravou sjezdovek a rovněž jejich zasněžováním. V zimní sezoně na jeden skipas nabízí lyžování zhruba na 50 km upravených sjezdovek v areálech na Černé hoře, v Peci pod Sněžkou, Černém Dole, Velké a Malé Úpě a Svobodě nad Úpou. "Ve SkiResortu jsme udělali maximum pro to, abychom s prvním sněhem odstartovali standardní zimní sezonu. S dodavatelem elektrické energie máme uzavřenou příslušnou smlouvu. Dílčí omezení provozu lze očekávat patrně jen u večerního lyžování, které budeme ve SkiResortu zajišťovat minimálně třikrát v týdnu," uvedla mluvčí SkiResortu Zina Plchová.

Cena skipasů by se na pokladně měla podle ní zvednout maximálně o deset procent. "Při včasném on-line nákupu lyžaři růst ceny skipasy pocítí nepatrně. Platí, že čím dřív nakoupíte, tím lepší cenu máte. S blížícím se termínem a zvyšující se obsazeností na daný den, se bude zvedat cena skipasu i v eshopu," uvedla Plchová.

I přesto bude podle ní platit po celou zimu, že skipasy koupené online přes webshop www.skiresortcard.cz budou vždy levnější než ty koupené v kamenné pokladně. "Nepatrný narůst ceny se týká především celoresortových lístků, platných ve všech areálech SkiResortu Černá hora - Pec. Zdražování se nedotkne skipasů platných pouze v areálech Černý Důl a Velká Úpa, tam zůstávají na loňských hladinách," uvedla Plchová. Se zahájením prodeje skipasů ve SkiResortu počítají na začátku listopadu.

SkiResort Černá hora - Pec letos investoval zhruba 65 milionů korun, nakoupil pět nových roleb na úpravu sjezdovek, v areálu v Černém Dole dokončil zasněžování na sjezdovce Vyhlídková a zastřešil 120 metrů dlouhý pojízdný pás v LIVE parku Javor v Peci pod Sněžkou, který pomáhá při výuce dětí.

Mluvčí největšího krkonošského lyžařského střediska Špindlerův Mlýn Adam Svačina nechal otázku, jestli růst cen energií zdraží ve středisku skipasy, bez komentáře. "K tomu se zatím vyjádřit nemohu, nemáme všechny vstupní informace. Nespadáme do vládních cenových korekcí," řekl Adam Svačina. Špindlerovský skiareál za plného provozu nabízí 27 kilometrů sjezdových tratí. "Máme třetí rok flexibilní ceník, který reflektuje různé parametry. Zákazníci, kteří budou nakupovat s dostatečným předstihem, budou mít ceny nejvýhodnější," dodal Svačina.

Lyžování ve středisku v Deštném v Orlických horách by v nadcházející zimní sezoně mělo zdražit minimálně o deset procent. Podle ředitele deštenského areálu Petra Prouzy konečné slovo padne v následujících čtrnácti dnech. "Věříme, že se nám přesto podaří dostat pod 700 korun za celodenní skipas, čímž se budeme nadále řadit mezi ty dostupnější skiareály. Loni jsme měli celodenní skipas za 590 korun," řekl Petr Prouza.

Na letošek má podle něj areál ještě za relativně slušných podmínek nasmlouvanou energii. "Do cenotvorby ale zasahuje kromě energií řada dalších faktorů, například inflace, požadavky na mzdy či pohonné hmoty. Doba je dynamická, vše se rychle mění, proto vyčkáváme, abychom ceny nemuseli měnit," řekl Petr Prouza. Podle něj v areálu uvažují také o tom, jestli držet nedělní večerní lyžování. "Provozně by nám to velmi pomohlo. Navíc to nyní dává smysl i z hlediska optimalizace nákladů," dodal Prouza. V Deštném dali letos do modernizace zařízení pro zasněžování na černé sjezdovce a do přípravy investičních projektů zhruba deset milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto skiresort.cz

Štítky ČR, rekreace, energie, lyžování, ceny, Královéhradecký, skipas, večerní lyžování, Královéhradecký kraj, Černá hora, Petr Prouza, Pec pod Sněžkou, Malá Úpa, Svoboda nad Úpou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skiareály v Královéhradeckém kraji zvažují úspory, někde omezí večerní lyžování  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.