Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hradecké pracoviště v říjnu odbavilo přes 400 Ukrajinců

Královéhradecký kraj je v souvislosti se zintenzivněním bojů na Ukrajině připraven na prodlužování pobytu ukrajinských uprchlíků a jejich dočasné ochrany v Česku. Pokud vzroste zájem, je připraven prodloužit pracovní dobu registračního místa v Hradci Králové.

Počet zaregistrovaných ukrajinských uprchlíků v Královéhradeckém kraji se v říjnu nezměnil. "Nových žadatelů o dočasnou ochranu je zatím obdobně jako v září," řekl  mluvčí Královéhradeckého kraje Dan Lechmann. 

"Odbor azylové a migrační politiky (OAMP) na kontaktním místu pro uprchlíky v Hradci Králové v září odbavil 1047 ukrajinských občanů, z nichž zhruba polovina žádala o udělení víza za účelem dočasné ochrany, tedy se jedná o nově registrované uprchlíky. V říjnu OAMP zatím odbavil 437 ukrajinských uprchlíků, počet nových žadatelů o dočasnou ochranu je obdobný jako v září," uvedl Lechmann.

Nově registrovaných ukrajinských uprchlíků v Královéhradeckém kraji v září podle něj v porovnání s předchozími měsíci ubylo. Situaci kolem ukrajinských uprchlíků označil v kraji za klidnou.

Od 2. března do začátku srpna v kraji registrovalo ukrajinské uprchlíky Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) v Hradci Králové, za tu dobu centrum odbavilo přes 18.000 Ukrajinců. Důvodem ukončení provozu KACPU bylo nízké vytížení centrálního pracoviště. Od té doby běžencům jednotlivé složky poskytují služby na svých běžných pracovištích, především na Ulrichově náměstí v centru Hradce Králové.

Hradecký OAMP poskytuje služby ukrajinským běžencům tři dny v týdnu, a to v pondělí, středu a pátek. Na Ulrichově náměstí sídlí cizinecká policie a odbor imigrační politiky, dvě klíčové složky, jež podle hejtmanství zabezpečují proces registrace uprchlíků. Na tento proces navazují další zainteresované organizace jako například úřad práce či zdravotní pojišťovna, které také pracují ve svých úřadech. V tuto chvíli není důvod rozšiřovat pracovní dobu hradeckého pracoviště OAMP na Ulrichově náměstí, dodal Lechmann.

Do konce března hradecké KACPU fungovalo v Kongresovém centru Aldis, od 31. března do začátku srpna v ulici Na Okrouhlíku. Centrum zabezpečovalo na jednom místě prvotní administrativní kontakt pro uprchlíky z Ukrajiny, zajišťuje registraci, sjednání zdravotního pojištění, potřebných dokladů a další agendu. Zároveň centrum Ukrajincům zařizovalo v případě potřeby umístění a dopravu do dočasného ubytování.

Největší nápor hradecké KACPU zažívalo v prvních týdnech po invazi Ruska na Ukrajinu 24. února. Například ve druhém březnovém týdnu středisko odbavilo téměř 3900 uprchlíků, tedy skoro 600 denně. Původní nepřetržitý provoz centra kraj kvůli klesajícímu zájmu postupně zkracoval. Vedení kraje dříve upozornilo, že pokud by se situace změnila, je kraj připraven vrátit do hry model centrálního pracoviště.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Krajský úřad Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, správa, migrace, boje, Královéhradecký, uprchlík, Královéhradecký kraj, Hradec Králové, Česko, ruská invaze na Ukrajinu, Cizinecká policie, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecké pracoviště v říjnu odbavilo přes 400 Ukrajinců  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.