Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Města se snaží šetřit na energiích. Lázně Bělohrad kvůli úspoře omezí svícení pouličním osvětlením

Současné ceny energií nutí města na východě Čech hledat alternativní způsoby, jak ušetřit. Například Lázně Bělohrad na Jičínsku omezí svícení pouličním osvětlením. Kvůli nedostatků financí například Hradec Králové zrušil Slavnosti královny Elišky. Řadě obcí letos navíc končí smlouvy s fixovanými cenami energií.

Aby radnice v Lázních Bělohrad ušetřila na elektrické energii, rozhodla se upravit interval pouličního osvětlení. „Jedná se o zásadní úpravy i v místech, kde jsme byli dlouhodobě zvyklí na celovečerní osvětlení,“ uvedl na webu města místostarosta Antonín Schánilec (STAN). Podle informací Hradecké Drbny by se mělo podařit ušetřit kolem 25 procent nákladů. 

Jako první osvětlení nově zhasíná v Bažantnici. Lampy zhasnou v deset večer a znovu se rozsvítí až v šest ráno. Většina lamp ve městě bude zhasínat ve 23:00 nebo o půlnoci. Znovu se rozsvítí až kolem čtvrté ráno.  

Radnice má v těchto dnech objednané nové LED pouliční osvětlení na náměstí K. V. Raise. „Jen díky nim bychom měli ušetřit kolem 70 procent,“ uvedl Hradecké Drbně místostarosta. Podle jeho slov radnice připravuje žádost o dotaci na výměnu dalších 400 starých svítidel po celém městě.  

Šetří i organizátoři. Odpískali Elišku i CIAF 

Finanční nedostatky stojí i za zrušení dvou velkých akcí v Hradci Králové. Stopku dostala tradiční akce slavnosti královny Elišky i CIAF.  

Slavnosti se organizátoři rozhodli zrušit i přesto, že od města získali dotaci ve výši 700 tisíc korun. „Zrušení letošního ročníku Slavností Královny Elišky je však rozhodnutím organizátorů. Dotace, kterou město na akci poskytlo, byla tedy vrácena,“ uvedla na webu města mluvčí radnice Kateřina Rohlíčková

CIAF měl od zastupitelstva dokonce 1,5 milionu korun. I přesto se organizátoři rozhodli pro neuskutečnění. Jako hlavní důvod uvedli ceny pohonných hmot a nekontrolovatelnou inflaci.  

Podle zástupců Svazu měst a obcí České republiky (SMO ČR) hrozí v nejhorším případě uzavírání mateřských nebo základních škol, omezování veřejných služeb a dopravní obslužnosti. K tomu však v žádném z měst v Královéhradeckém kraji zatím nedošlo. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto RealAKP | Pixabay

Štítky pouliční, osvětlení, energie, úspora, Lázně Bělohrad, finance, slavnosti, CIAF, Česko, Hradec Králové, Slavnosti královny Elišky, okres Jičín, slavnost, Starostové a nezávislí, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Města se snaží šetřit na energiích. Lázně Bělohrad kvůli úspoře omezí svícení pouličním osvětlením  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.