Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hradecký kraj vítá cenový strop energií. Proti burze ušetří přes 300 milionů

Královéhradecký kraj přivítal zavedení cenového stropu na energie, o němž v pondělí rozhodla vláda. Pokud by kraj a jeho organizace musely nakoupit energie pro příští rok za aktuální ceny na burze, zaplatily by nejméně o 300 milionů korun více. Kraj zatím plyn a elektřinu v nízkém napětí na příští rok pro sebe a své organizace nakoupené nemá. Dosavadní kontrakt mu vyprší k poslednímu prosinci.

"Pro nás je to rozhodně pozitivní zpráva. Díky tomuto kroku (zastropování) budeme mít pro veřejné služby zajištěn potřebný objem energií, a navíc za cenu, která bude lepší, než kdybychom to sami nakupovali na burze," uvedl hejtman Martin Červíček (ODS). Při uplatnění zastropovaných cen by kraj proti letošnímu roku mohl zaplatit v ročním vyjádření asi o 150 milionů korun více. "To už je situace, kterou budeme schopni řešit," dodal hejtman.

Kraj a jeho 113 organizací loni zaplatily za energie 200 milionů korun a letos by to mohlo být 380 až 400 milionů korun. Při akceptování burzovních cen by se v roce 2023 mohly platby kraje za energie podle nedávného odhadu náměstka hejtmana pro finance Rudolfa Cogana (STAN) dostat na přibližně 900 milionů korun a možná až k jedné miliardě korun.

Domácnosti a živnostníci podle vládního rozhodnutí zaplatí za silovou elektřinu nejvýše šest korun včetně DPH za jednu kilowatthodinu (kWh), plyn bude stát maximálně tři korun za kWh. Za stejné ceny by měly elektřinu a plyn nakupovat i samosprávy či veřejné instituce prostřednictvím státního obchodníka s energiemi.

Hejtman poznamenal, že zatím není zřejmé, jak bude nákup prostřednictvím státního obchodníka s energiemi vypadat. "Určitě nám ale zajistí dostatek energií a pravděpodobně za zastropované ceny pro maloodběratele," uvedl hejtman.

Vládou stanovená maximální cena je podle něj výrazně nižší než na burze. "To je pozitivum. Kdyby nebylo vlivů posledních měsíců, pohybovala by se ještě níže. Je tady ale nadále prostor pro další řešení na celoevropské úrovni," uvedl Červíček k výši regulované ceny.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, správa, energie, vláda, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, burza, elektřina, Martin Červíček, ODS, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj vítá cenový strop energií. Proti burze ušetří přes 300 milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.