Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Se začínajícími prázdninami startuje turistická sezona v Krkonoších. Na turisty si posvítí strážci parku

Největší paseku v Krkonoších nedělá kůrovec nebo silný vítr. Největší škody paradoxně páchají turisté, kteří nedodržují návštěvní řád a porušují i ta nejzákladnější pravidla. Stále se řeší například pohyb mimo vyznačené stezky a přelézání bezpečnostních zábran. S blížícími se prázdninami se strážci národního parku připravují na větší počet návštěvníků. Za porušení návštěvního řádu mohou padat vysoké pokuty.

V Krkonošském národním parku se pohybuji pouze na vyznačených turistických stezkách. Jednoduché pravidlo, které dělá turistům největší problém. Přitom platí ve všech osmi klidových zónách Krkonoš. „Zjednodušeně řečeno se jedná o hřebenové partie Krkonoš, převážně nad horní hranicí lesa. Klidová území mají chránit nejzranitelnější biotopy a druhy před nadměrnou a neusměrněnou návštěvností,“ uvádí v tiskové zprávě mluvčí národního parku Radek Drahný.  

Klidová zóna je vždy označená dvojím způsobem. Prvním jsou červené pruhy na stojících stromech. Pokud návštěvník vidí dva pruhy, je vše v pořádku. Pokud je u stromu jen s jedním pruhem, nachází se v klidové zóně, kterou musí ihned opustit.  

Nejproblémovějším místem je v tomhle ohledu vrchol Sněžky, kam správci nainstalovali ochranné sítě. Ani ty však řadu návštěvníků nepřesvědčili ke správnému chování. „Podobně problematickým místem je vyhlídka na Pančavský vodopád. I zde návštěvníci často nerespektují vyhrazený prostor a chodí se fotit na žulové skály,“ uvádí Drahný.  

Turisty neodrazuje ani riziko vysoké pokuty. Například na území I. zóny Krkonošského parku je zakázáno vstupovat mimo cesty pod pokutou do dvou milionů korun. V samotných lesích se může pokuta vyšplhat na 100 tisíc korun. O konkrétních pravidlech a sankcích si mohou turisté přečíst v zákonném omezení na území KRNAP.  

Odpady, cyklisté, drony i domácí mazlíčci bez vodítka  

Nešvarů, kterých se turisté v Krkonoších dopouští je celá řada. Jedním z hodně diskutovaných jsou odpadky. Řada návštěvníků se stále neumí řídit pravidlem: co si do Krkonoš přinesu, to si odnesu.“ Papírový kapesníček v přírodě vydrží čtyři týdny, plastová taška 25 let. Plastové lahve dokonce sto let.  

Velkým problémem pro zvířata žijící v Krkonoších jsou i volně pobíhající mazlíčci turistů. „Chceme apelovat zejména na majitele psů, aby své mazlíčky v přírodě měli pod dohledem, ideálně pak přímo na vodítku. Necvičený, volně pobíhající pes dokáže zvěř spolehlivě uštvat,“ vysvětluje Drahný.  

V Krkonoších umírají srny. Za jejich smrt můžou volně pobíhající psi

Správa Krkonošského národního parku během letošní zimy eviduje více zdechlin srnčí zvěře, než je běžné. Na vinně může být zvýšený turistický zájem a také volně pobíhající psi. Podle správců jde o několik desítek kusů uhnaných zvířat. Právě zima...

Správa Krkonošského národního parku se zaměří i na zákaz vjezdu motorových vozidel. Ne zřídka se objeví řidič, který si chtěl zkrátit cestu a svým autem vjel tam, kam neměl. Samostatným tématem jsou motorkáři na motorkách nebo čtyřkolkách, kteří si národní park pletou se závodní dráhou.  

To samé platí pro cyklisty. V Krkonoších je bezmála 500 cyklotras. I přesto se najdou odvážlivci, kteří se vydají například do lesa.  

Ohodnoť článek

Foto Kasjan Farbisz | Pixabay

Štítky Krkonoše, KRNAP, park, pravidla, návštěvnický, řád, pokuta, národní, příroda, léto, sezona, národní park, Krkonošský národní park, les

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Se začínajícími prázdninami startuje turistická sezona v Krkonoších. Na turisty si posvítí strážci parku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.