Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Válka vyhnala z domova i umělce. Známý ukrajinský malíř bude mít v Jičíně prodejní výstavu

Mezi uprchlíky z Ukrajiny, které válka vyhnala z domova, patří i čtyřiaosmdesátiletý ukrajinský výtvarník Oleksandr Petrovič Milovzorov. Po třech týdnech odstřelování jeho rodného Kyjeva se rozhodl svou zemi opustit a společně s manželkou, dcerou a vnučkou našel azyl v České republice. Jeho přátelé chystají v neděli v Jičíně prodejní výstavu jeho obrazů, aby mu pomohli překlenout těžké životní období. Milovzorov je za pomoc moc vděčný a pokud se situace v Kyjevě zklidní, je rozhodnutý vrátit se zpátky.

Výstava se koná v neděli 10. dubna od 16 hodin v hotelu reSTART v Jičíně. Oleksandr Milovzorov je mezi umělci považován za patriarchu ukrajinské moderní výtvarné scény, který se vždy angažoval v evropském kulturním prostoru.

Teď‘ je tady v Česku, opustil proti své vůli vše, co mu bylo drahé, domov, ateliér, vzácné sbírky uměleckých artefaktu, své celoživotní dílo," řekl malíř s ukrajinskými kořeny Michail Ščigol, který u nás žije od 90. let a je jedním z organizátorů prodejní výstavy.

I další z organizátorů výstavy Miloš Starý Milovzorova vyzdvihuje jako všestranného výtvarníka, který perfektně ovládá výtvarné řemeslo. "Abstraktní tvorba zaujímá v jeho díle významné místo, stejně jako náš kraj, kde v minulosti tvořil a vystavoval," uvedl Miloš Starý.

Oleksandr Milovzorov je autorem mnoha monumentálních plastik, grafických či keramických děl, vytvořil i řadu obrazů a jeho rukopis je patrný také na dvou stanicích kyjevského metra Ševčenkova a Olympijská. Vystudoval prestižní vysokou školu umělecko-průmyslovou v Petrohradě, kde tehdy studovala elita ruského a sovětského výtvarného světa.

Během nedělní prodejní výstavy v Jičíně bude možné zakoupit si obrazy, které vznikly v letech 2011 až 2015 přímo v Jičíne, kde pobýval.

"Jsem nesmírně vděčný České republice i mým českým přátelům, že nás přijali. Pomalu si zvykáme na nové prostředí, dokonce jsem opět začal kreslit a maloval. Dcera si hledá práci a vnučka chce pokračovat ve studiu jazyků,“ řekl sám umělec. Pokud se situace na Ukrajině zklidní a bude se kam vrátit, je Milovzorov rozhodnutý to udělat.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, Jičín, umělec, Ukrajina, Kyjev, obrazy, výstava, prodej, pomoc, rodina, válka, domov, Česko, malíř, Oleksandr Milovzorov, olympijské hry, Petrohrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Válka vyhnala z domova i umělce. Známý ukrajinský malíř bude mít v Jičíně prodejní výstavu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.