Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Máte platný pas? Na hradeckém magistrátu se plní rezervační systém a tvoří se fronty

Rozvolnění pandemických opatření a vidina letní dovolené u moře plní čekárny oddělení osobních dokladů na magistrátech. Například v Hradci Králové jsou rezervace termínů pro vydání cestovního dokladu přes internet plné až do léta. Bez předchozí registrace čeká zájemce o pasy i několikahodinové čekání.

Blížící se léto, rozvolnění covidových opatření a v některých případech nejspíš i strach z možné invaze ruských vojsk, to jsou důvody proč se v těchto dnech plní úřady lidmi, kteří žádají o vydání cestovního dokladu.  

Kapacity rezervačního systému jsou ale například na oddělení osobních dokladů na magistrátu v Hradci Králové plné na několik měsíců dopředu.

Zájemci o doklady se mohou objednávat přes elektronické formuláře. Na vystavení občanky je možné objednat se nejdříve od dubna, v případě cestovních pasů jsou nebližší volné termíny až začátkem července,“ řekla tisková mluvčí magistrátu Hradce Králové Kateřina Šmídová.


Občané mohou přijít na úřad samozřejmě i bez objednání, čekají je ale dlouhé fronty. „Aktuálně je čekací doba o zažádání o cestovní doklady o něco nižší než v předchozích dnech, bez objednání je to zhruba do jedné hodiny. Může se ale stát, že nastane přetlak, a čekací doba se tak protáhne až na tři hodiny,“ dodala Šmídová.

V případě žádosti o vystavení dokladu bez objednání mají přednost občané ZTP a lidé starší 80 let. Zaměstnanci oddělení osobních dokladů magistrátu Hradce Králové žádají všechny, kteří pas nyní nutně nepotřebují, aby s žádostí o nový počkali.

Ti, kteří naopak chtějí nebo musí využít možnosti expresního vyhotovení pasu, si za tuto službu připlatí. „Pokud chce zájemce vyhotovit cestovní doklad do pěti pracovních dnů, pak musí počítat s poplatkem tři tisíce korun, do 24 hodin je to šest tisíc korun a je třeba vyzvednout si doklad na ministerstvu vnitra. U dětí do 15 let jsou poplatky nižší," dodala mluvčí.


 
 
 

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, magistrát, osobní doklady, cestovní pas, léto, cestování, doklady, fronta, rezervace, průkaz totožnosti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Máte platný pas? Na hradeckém magistrátu se plní rezervační systém a tvoří se fronty  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.