Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Letošní údržba silnic je zatím dražší než v minulé sezoně. Silničáři najezdili přes 350 tisíc kilometrů

Zimní údržba silnic v Královéhradeckém kraji zatím stála o devět procent víc než loni. Za říjen až leden vyčíslili krajští silničáři náklady na pluhování a posyp silnic na 137 milionů korun, což bylo meziročně asi o 11 milionů korun více. Hlavním důvodem bylo to, že v listopadu a v prosinci v kraji více sněžilo.

Útrata za listopadovou a prosincovou údržbu silnic meziročně vzrostla o více než 160 procent na 75 milionů korun. Naopak v lednu náklady klesly na 62 milionů korun z loňských nadprůměrných 98 milionů korun. Od začátku října do konce ledna silničáři se sypači najeli přes 352 tisíc kilometrů, tedy o šest procent více. Spotřeba soli jim vzrostla o osm procent na 13 182 tun.

Kalamitní stav na silnicích krajští silničáři v aktuální zimní sezoně vyhlašovat nemuseli. Zatím nejnáročnějším obdobím pro ně byla údržba silnic v horských oblastech v prvním únorovém týdnu, kdy v Krkonoších i v Orlických horách silně sněžilo a vítr tvořil sněhové jazyky a závěje.

Epidemie covidu se rozsahu zimní údržby nijak nedotkla. "Přes několik nemocných nebo izolovaných řidičů jsme k omezení údržby nemuseli přistoupit," řekla mluvčí hejtmanství Martina Svatoňová. Již před zimou silničáři přijali řadu opatření. Například pracovní skupiny rozdělili na menší celky, aby se lidé v práci potkávali co nejméně. Po každé směně zavedli dezinfikování vozidel a minimálně jednou týdně dezinfikují vnitřní prostory ozónovým generátorem.

Pro letoší zimní údržbu silnic si krajští silničáři připravili 195 milionů korun. V minulé zimě stála údržba silnic v kraji 209 milionů korun, což bylo nejvíce za posledních 15 let. "V případě potřeby plán výdajů upravíme a náklady navýšíme podobně jako během minulé zimy," řekl dříve radní kraje pro dopravu Václav Řehoř (ODS).

Na zimní údržbu silnic mají silničáři k dispozici 122 sypačů s radlicemi, 51 nakladačů, 18 sněhových fréz a 113 traktorových radliček. Před zimou silničáři investovali do nákupu nové techniky zhruba 40 milionů korun. Hlavní část investic tvořil nákup čtyř sypačů a tří traktorů s radlicemi.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Alex Fox | Pixabay

Štítky ČR, správa, silnice, počasí, sjízdnost, Královéhradecký, údržba, zima, Královéhradecký kraj, ODS, Krkonoše, Orlické hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní údržba silnic je zatím dražší než v minulé sezoně. Silničáři najezdili přes 350 tisíc kilometrů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.