Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lyžaři v hradeckém kraji mají k dispozici přes 50 kilometrů upravených sjezdovek. Na své si přijdou i běžkaři

Lyžařské areály v Královéhradeckém kraji mají velmi dobré podmínky k lyžování a lákají na volnější sjezdovky. V uplynulých mrazivých dnech se jim podařilo dosněžit části sjezdovek, které zasáhla na přelomu roku obleva. Aktuálně nabízejí více než 50 kilometrů upravených sjezdovek. Na hřebenech Krkonoš a Orlických horách jsou také desítky kilometrů upravených běžkařských tras. Na upravených sjezdovkách leží nejčastěji okolo 40 až 60 centimetru, jde o kombinaci technického a přírodního sněhu.

V největším českém lyžařském středisku ve Špindlerově Mlýně se aktuálně lyžuje na 15 kilometrech sjezdovek, za plného provozu nabízí 27 kilometrů sjezdových tratí. Podle webu střediska je upraveno deset z 20 sjezdovek a v provozu je sedm z celkového počtu 16 vleků a lanovek.

"Podmínky jsou perfektní, jedny z nejlepších od začátku sezony. V uplynulých mrazivých dnech se podařilo sjezdovky dosněžit, leží na nich 40 až 50 centimetru sněhu. Pro návštěvníky skiareálu může být výhodou i to, že na sjezdovkách je v těchto dnech méně lidí, což je klasická lednová situace," řekl dnes manažer Skiareálu Špindlerův Mlýn Adam Svačina. Špindlerovský skiareál nabízí také večerní lyžování.

V krkonošském SkiResortu Černá hora – Pec se lyžuje na 36 km sjezdovek ve všech šesti areálech SkiResortu. Na hřebenech, na Černé hoře, Světlé hoře a nad Pecí je upraveno celkem 50 km běžeckých tras. Na večerní lyžování mohou zájemci denně vyrazit do Janských Lázní na Protěž, do Velké Úpy na Modřín a taky do Pece na Javor. "Na sjezdovkách je od 40 do 80 centimetrů sněhu, na víkend lze očekávat skvělé lyžařské podmínky," řekla mluvčí SkiResortu Zina Plchová.

V Krkonoších se lyžuje také v menších areálech, například v Mladých Bukách, ve středisku Herlíkovice – Bubákov nebo Prkenném Dole.

Skvělé podmínky panují i v Orlických horách

Lyžaři mohou v kraji vyrazit i do nižších Orlických hor, kde se lyžuje v areálech v Deštném a Říčkách, ale i v menších střediscích, například v Olešnici v Orlických horách. Lyžuje se také v níže položených areálech v kraji, jako je třeba Máchovka v Nové Pace na Jičínsku.

V Krkonoších nadále platí první, nejmírnější stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. Na hřebenech Krkonoš je okolo 30 až 60 cm sněhu. Více sněhu je uloženo na závětrných svazích, žlebech a odtrhových zónách, kde se mohou vyskytnout laviny z navátého sněhu, které se zastaví ještě na svahu.

"Uvolnění laviny je možné zejména při velkém dodatečném zatížení, případně ale také při malém dodatečném zatížení, a to především na strmých svazích," uvedl Robert Dlouhý z krkonošské horské služby. První lavinový stupeň je také na polské straně Krkonoš.

Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Královéhradecký, kraj, Krkonoše, Orlické hory, zima, sezona, sníh, sjezdovka, běžky, skiareál, Královéhradecký kraj, lavina, svah, Bílé Labe, Černá hora, SKIAREÁL Špindlerův Mlýn, a.s., Špindlerův Mlýn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lyžaři v hradeckém kraji mají k dispozici přes 50 kilometrů upravených sjezdovek. Na své si přijdou i běžkaři  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.