Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Muzeum a galerie Orlických hor zakoupí obrazy Miloslava Holého. Zaplatí přes milion

Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou koupí za 1,4 milionu korun kolekci 12 obrazů Miloslava Holého nazvanou Slatinský rok. Malíř v ní zaznamenal změnu krajiny během roku v okolí Slatiny nad Zdobnicí. Nákup pomůže financovat dotace ministerstva kultury. Muzeum chce v roce 2022 cyklus Slatinský rok vystavit.

"Rychnovské muzeum dlouhodobě usilovalo o pořízení cyklu Slatinský rok do svých sbírek. Miloslav Holý byl vynikající malíř, který část svého díla spojil s naším regionem," uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu Martina Berdychová (Východočeši).

Muzeum zakoupí kolekci obrazů Slatinský rok od vnuků Miloslava Holého. Cyklus obrazů Holý maloval v letech 1958 až 1961. Miloslav Holý (1897–1974) se věnoval převážně krajinomalbě a z jeho pláten je zřetelně cítit inspirace expresionismem. V letech 1947 až 1958 byl profesorem a v letech 1950 až 1954 také rektorem Akademie výtvarných umění v Praze. Holý často hledal inspiraci v krajině Podorlicka, uvedli zástupci kraje.

Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou má pobočky ve Vamberku, kde je muzeum krajky, a v Rokytnici v Orlických horách. Název Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou vznikl v roce 2003 po spojení Okresního muzea Orlických hor s Orlickou galerií. Okresní muzeum vzniklo v 60. letech minulého století z původního Pelclova městského muzea.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, výtvarné, muzea, Holý, Rychnov nad Kněžnou, Miloslav Holý, muzeum, Muzeum a galerie Orlických hor, Slatina nad Zdobnicí, Martina Berdychová, Východočeši, Akademie výtvarných umění v Praze, Muzeum krajky, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum a galerie Orlických hor zakoupí obrazy Miloslava Holého. Zaplatí přes milion  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.