Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nouzový stav respektuji. V současnosti ale není nutný, tvrdí hejtman hradeckého kraje Červíček

Vyhlášení nouzového stavu hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS) respektuje, ale z pohledu současné situace v kraji nepovažuje jeho vyhlášení v regionu za nutné. Přesunutí většiny odpovědnosti za rozhodování o epidemických opatření z krajů do centra je rozhodnutím vlády bez ohledu na odlišnou aktuální situaci v regionech. Vláda včera oznámila nová omezení ve snaze zbrzdit epidemii koronaviru.

"Dlouhodobě se přikláním k řešení epidemie prostřednictví regionálních opatření přesahující třeba i území více krajů na základě vyhodnocení situace v krajích, ale vláda se rozhodla k plošným opatřením a vyhlásila nouzový stav. Beru na vědomí, a i v našem kraji se tedy budeme řídit jednotlivými aktuálně platnými opatřeními," napsal hejtman.

PŘEHLED: Pandemická situace v hradeckém kraji v číslech a faktech

Mezi veřejností na sociálních sítích se v poslední době objevuje celá řada spekulací ohledně pandemické situace v Královéhradeckém kraji. I proto Hradecká Drbna zpracovala přehled nejdůležitějších dat. V textu níže se dočtete, jak je to s...

Epidemie koronaviru také v Královéhradeckém kraji nabývá na síle. Region přesto zůstává třetím nejméně zasaženým krajem v ČR. Podle vedení kraje je za tím vysoká promořenost populace, na začátku roku totiž patřil kraj k nejzasaženějším v České republice. Vliv má také nadprůměrná proočkovanost. V kategorii od 16 let má očkování proti covidu-19 zhruba 71 procent obyvatel kraje.

V Královéhradeckém kraji se nákaza nejvíce šíří v okresech Rychnov nad Kněžnou a Hradec Králové, které jsou hodnotou incidence jako jediné v kraji nad republikovým průměrem. 

V nemocnicích dál výrazně přibývá nemocných s covidem. V nemocnicích zřizovaných Královéhradeckým krajem bylo dnes ráno 78 pacientů s covidem, z toho 15 vyžadovalo intenzivní péči. Proti stavu před týdnem jde o nárůst o 47 procent, nemocných tehdy bylo 53, z toho deset na intenzivní péči. Od minulého týdne pomáhají v krajských nemocnicích vojáci.

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, která je největším zdravotnickým zařízením na východě Čech, bylo dnes ráno přes 90 pacientů s covidem, třetina vyžadovala intenzivní péči. Před týdnem nemocnice pečovala o 47 nakažených. "S ohledem na narůstající počty pacientů je nemocnice připravena přeměnit na covidová oddělení další pracoviště. Kvůli personálnímu zajištění těchto oddělení bude nutné uzavřít další pracoviště a přesunout personál. To si vyžádá další redukci některých neakutních operací," řekl mluvčí nemocnice Jakub Sochor.

Od začátku pandemie se v kraji covidem nakazilo 117 926 lidí, což představuje přes 21 procent obyvatel kraje. Z nemoci se vyléčilo 106 812 lidí a 1 893 jich dosud zemřelo, uvedlo dnes ministerstvo.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Martina Červíčka

Štítky ČR, správa, koronavirus, vláda, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, nouzový stav, Martin Červíček, pandemie covidu-19, nemocnice, ODS, COVID-19, Česko, Jakub Sochor, Fakultní nemocnice Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nouzový stav respektuji. V současnosti ale není nutný, tvrdí hejtman hradeckého kraje Červíček  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.