Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hradecký kraj připravuje aktivaci mobilního armádního odběrového týmu

Epidemická situace v Královéhradeckém kraji se zhoršuje. Klíčové pro následující dny bude testování, včasné podání monoklonálních protilátek, pokračující očkování a volná lůžka v nemocnicích. Vzhledem ke zvyšujícím se požadavkům na PCR testování připravuje kraj aktivaci mobilního odběrového týmu, který by zajišťovala Armáda ČR při Fakultní nemocnici Hradec Králové.

"Vojáci by pomáhali s testováním žáků ve školách, kdyby plošné testování odhalilo velké ohnisko nákazy ve třídě a vyvstala tak potřeba ověření pomocí metody PCR," uvedl hejtman Martin Červíček (ODS).

V Královéhradeckém kraji testy v pondělí odhalily 554 nově potvrzených případů covidu-19, před týdnem v pondělí 391 a před tím 317. Nejhorší situace v kraji je v okrese Hradec Králové a výrazně se zhoršuje také na Rychnovsku.

Od minulého čtvrtka se postupně zapojují do výpomoci v krajských nemocnicích vojáci. Kraj zažádal o 22 vojáků, nyní jich tam vypomáhá devět.

Lékaři v krajských i hradecké nemocnici podali více než 400 infuzí s neutralizačními monoklonálními protilátkami proti viru SARS-CoV-2. "Radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink žádal praktické lékaře, aby své pacienty, u kterých hrozí zhoršení nemoci covid-19 a tedy hospitalizace, posílali na aplikaci monoklonálních protilátek. Prokazatelně to funguje a tímto způsobem se nám daří snižovat zátěž na nemocnice," doplnil Červíček.

Za posledních sedm dní v kraji podle ministerstva zdravotnictví přibylo v přepočtu na 100.000 obyvatel zhruba 721 nakažených, v týdnech předtím bylo incidenční číslo na hodnotách 458, 298 a 152. V celé ČR sedmidenní incidence dnes činila 1029 nakažených na 100.000 obyvatel.

Podle ministerstva se nyní v kraji nákaza nejvíce šíří v okrese Hradec Králové, kde za posledních sedm dní přibylo na 100.000 obyvatel zhruba 1025 nákaz. V okrese Rychnov nad Kněžnou podle tohoto přepočtu přibylo zhruba 934 případů, na Jičínsku zhruba 653, na Trutnovsku okolo 534 a v okrese Náchod bylo zjištěno za posledních sedm dní na 100.000 obyvatel zhruba 354 nakažených, vyplynulo z údajů ministerstva.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Armáda ČR

Štítky ČR, správa, koronavirus, nemocnice, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, protilátka, Armáda České republiky, Fakultní nemocnice Hradec Králové, infekční onemocnění, Martin Červíček, ODS, Hradec Králové, Zdeněk Fink

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj připravuje aktivaci mobilního armádního odběrového týmu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.