Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

First Respondeři v Hradci Králové zachrání ročně desítky životů. Musí umět první pomoc a pracovat s defibrilátorem

V ulicích Hradec Králové pomáhá lidem v nesnázích osmnáct strážníků městské policie, kteří fungují jako takzvaní Firt Respondeři. Jejich úkolem je reagovat na případnou výzvu, a ještě před příjezdem zdravotníků poskytnout lidem potřebnou první pomoc. Ročně tak zachrání několik desítek lidských životů.

Pojem „Firt Responder“ obecně označuje osobu, která je schopná rychlého zásahu u člověka v přímém ohrožení života dříve, než na místo reálně může dorazit výjezdová skupina Zdravotnické záchranné služby. Strážníci First Respondeři musí umět poskytnout první pomoc a provádět kvalitní základní resuscitaci za pomoci mobilního defibrilátoru. Včasné zahájení resuscitace a její správné provedení může mít rozhodující vliv na přežití srdeční zástavy, pokud možno bez trvalých následků. Pokud stav pacienta vyžaduje defibrilaci, pak rychlost hraje zásadní roli. „Když je defibrilace provedena do tří minut, udává se přežití přibližně v 73 procentech případů. S dalším prodloužením intervalu od vzniku srdeční zástavy do poskytnutí výboje, pak pravděpodobnost přežití významně klesá“, říká Ivo Novák ze Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje.

First Reponderům k co nejrychlejšímu zásahu pomáhá speciální mobilní aplikace, která automaticky vyhledává nejbližší aktivní strážníky a upozorní je na zásah v jejich okolí. Pokud výzvu přijmou, aplikace je naviguje k pacientovi a o přijetí výzvy zároveň informuje i dispečink záchranné služby. Není to tak dávno co defibrilaci prováděli výhradně lékaři. Ti se však ne vždy mohou k pacientovi dostat tak rychle, aby byla jejich pomoc účinná.

Naopak Hradečtí strážníci se v ulicích města pohybují dvacet čtyři hodin denně a často jsou na místě události první. Díky pravidelným kurzům, které pro ně záchranáři pořádají, své dovednosti zdokonalují a automatizují si postupy při poskytování první pomoci. „Městská policie má v současnosti k dispozici čtyři automatizované externí defibrilátory. Tři z nich navíc dokážou zaznamenat veškeré údaje k další léčbě pacienta, včetně úvodního srdečního rytmu a počtu defibrilačních výbojů“, vysvětluje policejní mluvčí Eva Kněžourová.

V Hradci Králové teď v ulicích pomáhá osmnáct First Responderů. V loňském roce se tito strážníci podíleli na záchraně 33 lidských životů a v letošním roce se jedná zatím o 18 na životě ohrožených lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, strážníci, First Responder, záchranka, Kňěžourová, defibrilátor, první pomoc, zdravotnictví, lékař, záchrana života, městská policie, mluvčí, pacient, Ivo Novák, Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

First Respondeři v Hradci Králové zachrání ročně desítky životů. Musí umět první pomoc a pracovat s defibrilátorem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.