Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Josefov dostane 600 milionů korun na opravu kasáren. Majetek se bude muset převést do správy kraje

Čtvercová kasárna v Josefově na Náchodsku má šanci na záchranu. Na opravu takzvaných brownfieldů vyčlenil stát 1,4 miliardy korun. Pevnost v Josefově se bude muset rozdělit i s Terezínem. Na Náchodsko by tak mohlo putovat 600 milionů korun.

„Vítáme situaci, kdy stát po dlouhých letech byl vůbec ochoten diskutovat o tom, že by nějaké finanční prostředky z různých finančních zdrojů dal k dispozici na rekonstrukci pevnosti Josefov," řekl hejtman Martin Červíček (ODS). 

Získání peněz má jednu podmínku. Královéhradecký kraj musí nejpozději do roku 2023 připravit veškeré podklady pro rekonstrukce kasáren. Kompletně hotovo pak musí být o dva roky později. Hejtmanství má proto v plánu majetek převést do majetku Královéhradeckého kraje. Většina objektů pevnostního města v současné době patří městu Jaroměř. 

„K předání takovýchto nemovitostí do správy obcí, které na to nemají rozpočty, nemělo nikdy dojít. Jsem ráda, že jde o první střípek, a věřím, že to bude start do dalších aktivit," řekla novinářům k přislíbené finanční pomoci Josefovu ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO). 

Odhadované náklady na rekonstrukci Čtvercových kasáren v Horní pevnosti jsou asi 1,2 miliardy korun. Na obnovu celého pevnostního města bude potřeba zhruba sedm milionů korun. „Na konci roku 2023 bychom mohli mít veškeré projekční práce, co se týče Čtvercových kasáren, hotové, mohli bychom mít také vysoutěženého dodavatele. V letech 2024 až 2025 by mohly probíhat stavební práce,” řekl starosta Jaroměře Josef Horáček (Starostové a nezávislí). 

Rekonstrukce kasáren by měla probíhat v etapách. První za 600 milionů korun zajistí základní opravu objektu a vybudování depozitářů.  

Josefov: věznice národů opředená legendami aneb největší zajímavosti o pevnosti

Nad stavbou pevnosti Josefov dlouhá léta visel otazník. Nakonec tu ale vznikla unikátní stavba s propracovaným podzemním systémem, který v Evropě nemá obdoby. A také pevnostní pulzující město, které svým bohatým kulturním životem přilákalo...

Stavbě Josefova musela ustoupit obec Ples  

Společně se sesterským městem Terezínem byl Josefov vybudován v 80. až 90. letech 18. století na příkaz Císaře II. Základní kámen pevnostního města byl položen 3. října 1780. Původně se město jmenovalo Ples podle vesnice, která jeho stavbě podlehla. Jméno Josefov bylo městu přiděleno až v roce 1793 na přání Františka II. Od roku 1948 je Josefov součástí Jaroměře.    

Jen pevnostní staveniště bylo postaveno ze zhruba 360 milionů cihel z jaroměřských cihelen. Na stavbě se podílelo zhruba 12 tisíc lidí.    

Dnes Pevnost Josefov láká turisty především na síť svých podzemních chodeb. Díky nim si mohou návštěvníci celkem jednoduše představit, jak se vojáci bránící pevnost před nepřítelem cítili.   

Josefov (část města Jaroměř) má vlastní systém názvů ulic. Řada ulic v Josefově měla názvy shodné s názvy ulic v Jaroměři. Duplicity byly odstraněny v roce 2016 přejmenováním tří ulic v Jaroměři a čtyř v Josefově. Šlo o přejmenování Palackého na Kracíkovu, Husova na Traxlerovu, Jiráskova na Guldovu, Lužické na Kpt. Kroužela.   

Ohodnoť článek

Foto Peteri | Fotolia

Štítky Josefov, pevnost, rekonstrukce, Jaroměř, finance, Královéhradecký, kraj, převod, majetek, dotace, ČR, oprava, okres Náchod, Terezín, Martin Červíček, Královéhradecký kraj, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josefov dostane 600 milionů korun na opravu kasáren. Majetek se bude muset převést do správy kraje  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.