Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hradec Králové začal vydávat voličské průkazy. K dispozici budou přenosné urny i drive-in hlasování

V Hradci Králové se volby uskuteční v 85 volebních okrscích. Magistrát v těchto dnech začal vydávat takzvané voličské průkazy. Ty slouží pro lidi, kteří nebudou volit ve svém volebním okrsku. Žádat jde buď osobně nebo on-line do 6. října.

Voličský průkaz 

Magistrát města Hradec Králové přijímá dvě žádosti o vydání voličského průkazu. „Tou první možností je osobní žádost na úřadě, který vede stálý seznam voličů, a to nejpozději do 6. října do 16:00,“ řekla mluvčí hradecké radnice Kateřina Šmídová.  

Druhou možností je písemná žádost s úředně ověřeným podpisem nebo elektronická forma za využití datové schránky. Obě tyto zvolené varianty musí žadatel doručit na magistrát do 1. října do 16:00.  

Voličské průkazy je na magistrátu možné vyzvedávat už od 23. září. Žadatel si může nechat průkaz zaslat i poštou. „Je třeba dbát také na to, že v případě volby s voličským průkazem vybírá volič z kandidátů uvedených na hlasovacím lístku příslušného kraje, na jehož území se volič voleb účastní,“ upozorňuje vedoucí správního odboru magistrátu Terézia Vitáková

Hlasovací lístky  

Řada občanů Hradce Králové už obdržela sadu hlasovacích lístků. Ostatní je do poštovní schránky dostanou nejpozději do úterý 5. října. „Prosíme občany o viditelné označení poštovních schránek,“ říká Vitáková. Na každé obálce bude viditelně nalepen štítek s číslem volebního okrsku a adresou volební mistnosti.  

Volební lístky bude možné tradičně vyzvednout i přímo ve volební místnosti. Ty se otevřou v pátek 8. října ve 14:00. Přístupné budou do 22:00. Hlasovat bude možné i v sobotu 9. října od 8:00 do 14:00.  

„Upozorňujeme občany, že došlo ke změně umístění volební místnosti v okrsku č. 7. Hlasování nově proběhne v městské knihovně ve Wonkově ulici,“ dodává Vitáková. Zvláštní pozornost volbám musí věnovat i lidé s trvalým pobytem na adrese Československé armády 408, tedy přímo na Magistrátu města Hradec Králové. Tito lidé budou volit ve střední zdravotní škole v Komenského ulici, která spadá do desátého okrsku.  

Hlasování pro lidi v karanténě  

„Stejně jako v loňském roce bude pro tyto volby opět možné využít zvláštní způsoby hlasování, které jsou určené pouze pro osoby, jimž nařídila karanténu nebo izolaci z důvodu onemocnění covid-19 krajská hygienická stanice nebo praktický lékař,“ řekla Šmídová.  

Stejně jako u krajských voleb, bude i letos možné hlasovat takzvaným drive-in způsobem z auta. Speciální volební místa budou ve všech okresních městech. V Hradci Králové opět na dvoře magistrátu s vjezdem ze Šimkovy ulice. Lidé, kteří zvolí tento způsob, budou hlasovat už ve středu 6. října od 8:00 do 17:00. 

Dalším způsobem bude volba do přenosné urny. Tímto způsobem se bude volit 8. a 9. října. V případě zájmu je však třeba objednat se na příslušném krajském úřadě. A to nejpozději do čtvrtka 7. října.  

Ve čtvrtek a pátek před volbami bude pověřená volební komise obcházet i zařízení typu LDN, sociální služby nebo domovy důchodců.  

O hlasy voličů do dvou set členné Poslanecké sněmovny se v Královéhradeckém kraji uchází 17 volebních uskupení. Volič si vybere pouze jeden hlasovací lístek, na kterém může zakroužkovat pořadové číslo u nejvýše čtyř kandidátů, kterým chce dát přednostní hlasy.  

Ohodnoť článek

Foto Petr Bezděk

Štítky volby, Hradec Králové, poslanecká, sněmovna, voličský, průkaz, karanténa, izolace, okrsek, volní, lístek, praktické, žádost, magistrát, říjen, 2021, voličský průkaz, Magistrát města Hradec Králové, Poslanecká sněmovna ČR, Československá armáda, Krajská hy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové začal vydávat voličské průkazy. K dispozici budou přenosné urny i drive-in hlasování  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.