Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Od srpna se budou vydávat občanské průkazy s otisky prstů

Všichni, kdo budou žádat po 2. srpnu 2021 o vydání občanského průkazu, čeká je novinka. Budou na něm uvedeny biometrické údaje a u vybraných skupin obyvatel se změní doba platnosti dokladu. Bude sjednocena podoba průkazu, která bude až na pár detailů stejná v celé Evropské unii.

Od příštího měsíce se navíc zruší vydávání občanských průkazů bez strojově čitelných údajů s měsíční platností. Ty se vydávaly kvůli volbám. Pokud máte dosud platný průkaz, bude platit až do skončení jeho platnosti.

S dokladem se strojově čitelnými údaji, ale bez biometrických údajů, budete moci cestovat po Evropské unii do konce jeho platnosti. To platí pro růžovo-modré i pro zelené občanské průkazy. „Zároveň upozorňujeme občany, že z důvodu odstávky systému bude 29. a 30. července 2021 uzavřeno pracoviště cestovních a osobních dokladů ve Dvoře Králové nad Labem,“ říká mluvčí úřadu Miroslava Kameníková.

V Jičíně, Hořicích i na dalších místech v kraji, proběhne odstávka na agendě občanských průkazů ve dnech od 29. července do 1. srpna.

Od 2. srpna 2021 vstoupí v účinnost Nařízení Evropského parlamentu a Rady, které zavadí novou podobu občanského průkazu podle standardů Evropské unii. Český občanský průkaz bude mít v levém horním rohu vlajku EU s písmeny CZ. 

Co bude na nové občance za biometrické údaje?

V případě těch, kteří jsou starší 12 let půjde o foto obličeje a otisky prstů z obou rukou. Děti do 12 let budou mít na průkazu zobrazen jen obličej.

Doklad bude více zabezpečen proti jeho padělání. Nově v něm nebudou zapisovány některé údaje. Půjde o rodné číslo nebo akademický titul. Jako identifikátor, by podle informací Ministerstva vnitra, mohlo sloužit číslo průkazu. Na rozdíl od rodného čísla z něj nebude možné vyčíst další osobní údaje.

Průkaz změní dobu platnosti

Dětem do 6 let bude vydáván na dva roky. Pro děti od 6 do 15 let bude platit pět let a seniorům nad 70 let bude vydáván na 35 let. Nezmění se doba platnosti v případě osob ve věku od 15 do 70 let. Stejně jako je tomu dosud, bude i nadále vydáván na 10 let.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MVCR

Štítky občanský průkaz, otisky prstů, biometrický údaj, srpen, mzcr, Evropská unie, Evropský parlament, Ministerstvo vnitra České republiky, Dvůr Králové nad Labem, Jičín, Hořice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od srpna se budou vydávat občanské průkazy s otisky prstů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.