Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Převýšově na Hradecku bojují za záchranu historického nádraží

1236 občanů podepsalo během krátké doby petici za záchranu prvorepublikové nádražní budovy, která by měla padnout k zemi kvůli plánované modernizaci železniční tratě. Správa železnic chce s petenty dále jednat, na příští týden si sjednali schůzku.

Železniční trať mezi Velkým Osekem a Chlumcem nad Cidlinou má projít modernizací. V celém úseku má dojít ke zdvoukolejnění a také je navržena částečná změna trasování, která by umožnila zvýšit rychlost vlaků až na 160 kilometrů v hodině. Jenže právě tato varianta také počítá s demolicí historické nádražní budovy, která je podle místních dominantu obce. „Tato budova nádraží v Převýšově je bezesporu to nejkrásnější a nejpřínosnější, co zde obci historie železnice tehdy přinesla a přináší. Místní občané na ni byli a jsou náležitě pyšní,“ uvádí předseda petičního výboru Ladislav Steklý, který zdůrazňuje, že cílem petice rozhodně není blokovat modernizaci trati, ale domluvit se se Správou železnic na možném kompromisu.

Petenti se snaží prosadit úpravu prosazované varianty, díky které by bylo možné budovu zachovat. Upozorňují, že plánovaná demolice by pro novou trať znamenala zrychlení v řádech několika vteřin.

„Jednalo by se pouze o změnu maximálně v řádu několika vteřin, které stojí za to, aby krásná dominantní budova s historií byla zachována a meritum věci rovněž. Progresivní modernizace by neměla být založena na zrychlení jízdní trasy ve vteřinách,“ argumentuje Steklý.

Jak petenti, tak Správa železnic jsou ochotni společně jednat. 19. května má proběhnout vzájemná schůzka. Situace v Převýšově není Správě železnic lhostejná. Máme zájem podrobněji vysvětlit celý proces výběru trasy, jaké možnosti byly zvažovány a jaké jsou jejich klady a zápory,“ říká mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Převýšovské nádraží bylo postaveno v roce 1932 a v roce 2003 prošlo rekonstrukcí. V budově jsou čtyři byty. Petice upozorňuje, že zde bydlí i rodiny s malými dětmi, kterým hrozí vystěhování bez náhrady. Petičnímu výboru vyjadřuje podporu zastupitelstvo obce, Národní památkový ústav nebo senátorka Miluše Horská (za KDU-ČSL+Nestraníci).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Obec Převýšov

Štítky Převýšov, železnice, vlak, nádraží, demolice, petice, Správa železnic, Správa železniční dopravní cesty, Královéhradecký kraj, Chlumec nad Cidlinou, Velký Osek, Miluše Horská, KDU-ČSL, Národní památkový ústav, Petiční výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Převýšově na Hradecku bojují za záchranu historického nádraží  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.