Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Naštěstí jsme zatím tržiště nevybudovali. Znamenalo by to ztráty, říká organizátor hradeckých trhů

Hradec Králové původně zrušil program při rozsvěcování vánočního stromu. Teď musí rušit i velké trhy, které organizátoři připravovali na Velkém náměstí v historickém centru. V současné době se počítají ztráty, které s sebou nese nové vládní opatření. Zrušit se musí i adventní trh muzea, který měl na Eliščině nábřeží začít dnes.

Vláda kvůli zhoršující se koronavirové situaci v Česku vyhlásila další opatření. Kabinet dnes kvůli negativnímu vývoji epidemie rozhodl o zrušení vánočních trhů, uzavření restaurací, klubů a barů v nočních hodinách, konkrétně mezi desátou hodinou...

Po včerejším jednání vlády je Česká republika opět v nouzovém stavu. Kvůli zhoršující se pandemické situaci platí i celá řada nových opatření. Jedním z nich je i zákaz konzumace alkoholu na veřejných místech a stopka pro vánoční trhy. Toto nařízení platí v celé České republice. Tedy i v Hradci Králové, který si v celorepublikovém pandemickém měřítku nevede špatně.

Pořadatelem hlavních vánočních trhů v Hradci Králové je Kulturní a vzdělávací společnost. Ta začíná počítat vzniklé škody.  „Jelikož jsme plánovali trhy až od 10. prosince, nebude to u nás natolik dramatické. Naštěstí jsme ještě nevybudovali to samotné tržiště. To jsou totiž ty největší náklady“ řekl ředitel společnosti Miroslav Franc.

Ne všechna města mají takové štěstí, řada z nich proto uvažuje o podání žaloby. O té mluví například v Českých Budějovicích. „Je to úplná katastrofa, protože už máme veškeré náklady vydané, ale v tuto chvíli se nám stopnul jakýkoli zdroj příjmů. Jsme v absolutním šoku. Je to pro nás vrchol. Naprosto nepřijatelné,“ řekla za pořádající agenturu Lenka Střítecká.

Ačkoliv jdou v Hradci Králové náklady spojené s trhy za magistrátem, podle France se o podobných krocích zatím neuvažuje. „V tuhle chvíli jsme o tom neuvažovali,“ potvrdil Hradecké Drbně hlavní organizátor hradeckých trhů.

První adventní trh měl v Hradci Králové začít dnes

První adventní trh měl v Hradci Králové začít dnes v 15:00. Pořádat ho mělo Muzeum východních Čech v Hradci Králové před svou budovou na Eliščině nábřeží. „Jsme velmi zklamaní. Do poslední chvíle jsme věřili, že za dodržení všech podmínek trh bude. Nyní obvoláváme řemeslníky, že se trh nekoná," řekla mluvčí muzea Lucie Peterková. Stánky a tržiště chtělo muzeum začít budovat v pátek ráno.

32. ročník trhů muzeum připravovalo v omezené variantě. Kvůli zhoršující pandemické situaci bylo v plánu pozvat 60 řemeslníků a trhy uspořádat pouze venku bez doprovodného programu.

Poslední trhy muzea se naposledy podařilo uspořádat v roce 2019. V tomto roce se jich zúčastnilo 150 řemeslníků. V minulém roce dostalo muzeum pandemickou stopku. Nad rozsahem letošního ročníku visí kvůli aktuální situaci stále otazník. 

Další vládní opatření omezují restaurace i hudební kluby

V balíčku vládních restrikcí je i nové nařízení o otevírací době restaurací, barů a hudebních klubů. Zavřeno musí mít vždy mezi 22:00 a 5:00. Další znemožnění provozu může být pro celou řadu diskoték likvidační.  

„Otevíráme ve 22:00 a zavíráme ráno v pět. V době, kdy zakázali mít otevřeno, mám otevřeno. Čekal jsem to. Tyto měsíce jsou pro mě sezona, nejslabší jsou u nás červenec a srpen. Prosinec je naopak nejsilnější. Je to všechno špatně," řekl majitel hradeckého hudebního klubu Denoche Luděk Čejka.

Klubů a restaurací se dotkla už první vládní opatření, která loni vláda kvůli šíření nového typu koronaviru vyhlásila. Od 13. března musely mít zavřeno mezi 20:00 a 06:00, od následujícího dne se musely zavřít úplně a nabízet mohly jen prodej z okénka nebo rozvoz. Omezení otevírací doby přes noc trvalo několik měsíců.

Vláda včera také zakázala popíjení alkoholu na veřejnosti. Sportovních a kulturních akcí se bude moci účastnit maximálně tisíc lidí, maximální počet účastníků společenských akcí, schůzí a oslav bude stanoven na 100 lidí.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdeněk Puš | MMHK

Štítky vánoční, trhy, vláda, omezení, zrušení, Hradec Králové, pandemie, koronavirus, COVID-19, restrikce, Vánoce, advent, jarmark, muzeum, Česko, restaurace, řemeslo, Muzeum východních Čech, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Naštěstí jsme zatím tržiště nevybudovali. Znamenalo by to ztráty, říká organizátor hradeckých trhů  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.