Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jako akademický kaplan pomáhal studentům po evakuaci Univerzity Hradec Králové řešit obavy vrátit se

Hořický rodák Tomáš Petráček je profesorem a vedoucím Katedry náboženských a kulturních studií Pedagogické fakulty univerzity Hradec Králové, akademickým kaplanem a vikářem při kostele Nanebevzetí Panny Marie v Hradci Králové. I proto je naším dalším neobyčejným.

Tomáš Petráček se narodil do katolické rodiny. Na to, že se rozhodl studovat historii církevních dějin, katolickou teologii a následně se stal i knězem, ale jeho rodiče na něj v tomto vliv neměli. „Díky vášnivému studiu historie a fascinaci středověkým uměním jsem znovuobjevil strhující a inspirující svět víry a křesťanství a pak už následovala celkem jasná volba stát se katolickým knězem,“ říká Tomáš Petráček.

V jeho životě se ale udála řada věcí, největší roli v něm sehrála vážná nemoc, po které se mu změnil pohled na některé situace. Pro Tomáše Petráčka šlo o drsnou, čtyři roky trvající životní školu. „Hodně mi dala z hlediska svobody a nadhledu. Poté, co hledíte smrti do tváře, už některé věci v životě tolik neřešíte a snažíte se maximálně intenzivně prožít čas života. Ten, který už nemusel a neměl být. Zkušenost bolesti, utrpení a bezmoci mi také pomáhá v mé kněžské práci, učí soucitu a trpělivosti,“ vysvětluje.

Český národ je specifický tím, že se mu neustále něco nepozdává. Buď prší moc, nebo málo, je zima nebo velké horko, prostě jsme stále nespokojeni. Proč tomu tak je a co by si tedy lidé měli uvědomovat, aby byli spokojení? „Mnoho lidí působí, jako kdyby jen čekali na příležitost se naštvat a zanadávat si. Míra agresivity a nespokojenosti je zřejmě daná tím, že nám chybí více vnitřního pokoje, hlubšího zakotvení a pocitu vděčnosti, může za to i nároková mentalita, že mám právo být šťastný a druzí nebo stát mi to mají zařídit. Ale skutečnou radost a štěstí najdete, když se staráte o dobro těch druhých, když se snažíte, aby šťastní byli ti, se kterými sdílíte svůj život. Proti pocitům mizérie a nespokojenosti pomáhá pečovat o ty, kteří se mají doopravdy špatně. Jsou například postižení, nemocní, opuštění, osamělý. Nebo vyjet do nějaké chudé a nebezpečné části světa, mimo Evropu, a uvědomit si, jak moc se vlastně máme dobře,“ radí.

Krédo Tomáše Petráčka: „Bůh nemá žádné nepřátele, Bůh má jenom děti."

I přes některé nemilé okamžiky, má i řadu itěch radostných. „Hodně radosti prožívám při slavení liturgie, ale také při fotbale se studenty, v setkávání s přáteli a rozhodně při dlouhých procházkách na horách nebo v rodném Podkrkonoší. Veselé momenty přichází, když jsem jako kněz u toho, když mají bývalí studenti z našeho salašnického společenství svatby a křtiny," usmívá se. 

Po nedávném výhružném e-mailu fakultám řešil obavy studentů

Jelikož Tomáš Petráček působí jako kněz i akademický kaplan, i jeho zasáhla nepříjemná situace, kdy policie musela evakuovat všechny tři budovy Univerzity Hradec Králové. Zrovna se totiž vracel na katedru kulturních a náboženských studií Pedagogické fakulty, když potkal vyděšené studentky z křesťanského společenství Salaš, které právě z budovy vyvedla policie. „Bohu díky se brzy ukázalo, že to byl falešný poplach, ale stejně to zanechalo silný, nepříjemný dojem. Řešili jsme pak stavy úzkosti a obavy vrátit se zpět u některých studentů, ale myslím, že právě návrat do normálního života byl nejlepší odpovědí na podobné útoky,“ přibližuje emotivní událost.

 

Foto: Adéla Leinweberová

O Velikonocích bude obklopen velkými rodinami

Pro Tomáše Petráčka jsou blížící se Velikonoce ve znamení setkávání. Slaví bohoslužby se starosalašníky, bývalými členy hradeckého studentského společenství a jejich velkými rodinami. „Prožíváme celé čtyři dny společně, jsou to krásné chvíle nekomplikovaného bytí spolu a prožívání hlubokých velikonočních obřadů,“ říká s nadšením a zároveň vysvětluje, co pro něj tyto jarní svátky znamenají. „Velikonoce jsou intenzivním prožitím skutečnosti, že sám Bůh v osobě Ježíše vstoupil do tajemství smrti a utrpení, aby v něm už nikdy nikdo nebyl úplně sám, aby porazil smrt a dal nám naději na život věčný, aby nás přesvědčil obětováním vlastního života, že není náš soupeř, ale nás miluje plněji, než my sami dokážeme milovat. A tohle si připomínat potřebujeme znovu a znovu a je to zdrojem velké útěchy, naděje a pokoje,“ zakončuje náš rozhovor.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky Tomáš Petráček, Velikonoce, kněz, kaplan, historie, Univerzita Hradec Králové, Hradec Králové, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jako akademický kaplan pomáhal studentům po evakuaci Univerzity Hradec Králové řešit obavy vrátit se  |  (Ne)obyčejní  |  Drbna  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.