Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Středoškoláci z Bydžova smontovali tatrovku pro silničáře

Středoškoláci z Odborné školy technické a řemeslné Nový Bydžov pod vedením svých učitelů a mistrů sestrojili ze stovky dílů a komponentů vůz Tatra Truck. Ten získá krajská údržba silnic. Slavnostní předání proběhne ve čtvrtek přímo v závodě Tatry.

Na neobvyklém úkolu studenti spolupracovali s kopřivnickou společností Tatra Truck a Údržbou silnic Královéhradeckého kraje v rámci projektu Tatra do škol.

„Zapojení novobydžovské školy do projektu obohatilo nejen její výuku, ale pro kluky a děvčata to musel být i velký zážitek. Dokázali postavit opravdový nákladní vůz. Věřím, že při práci získali spoustu nových zkušeností a dovedností. Podobné aktivity ve školách vítám, do procesu vzdělávání přinášejí prvky přímo z praxe,“ říká náměstek hejtmana Arnošt Štěpánek (Piráti) odpovědný za školství.

Sadu náhradních dílů pro montáž Tatry Phoenix E6 T158 koupila Údržba silnic Královéhradeckého kraje vloni v srpnu za necelých 2,9 milionu korun a díly předala novobydžovské škole. Tatra pak vyškolila mistry a žáky. Ti začali vůz sestavovat v prosinci a po koronavirové přestávce Tatru v dubnu dokončili. Nyní je vůz zpět v Kopřivnici, kde před čtvrteční prezentací projde standardní diagnostickou kontrolou a zkušební jízdou na polygonu.

Sestavení Tatry Phoenix bylo pro naše žáky opravdovou výzvou a pro jejich budoucí praxi velkou zkušeností. V rámci výuky už nějaké zkušenosti se sestavováním menších vozidel mají, ale účastnit se tohoto projektu byla velká příležitost zkusit něco nového. Jsem rád, že jsme mohli spolupracovat s tradičním českým výrobcem a věříme, že tato spolupráce není poslední. Dále je třeba zmínit, že v rámci programu Tatra do škol se našim žákům podařilo postavit první třínápravové vozidlo,“ dodává ředitel školy Vladimír Blažej s tím, že by se škola do budoucna chtěla dále účastnit dalších podobných projektů.

Dokončenou tatrovku využije Údržba silnic Královéhradeckého kraje – v zimě při údržbě silnic na okruhu Trutnov – Horní Malá Úpa – Pec pod Sněžkou – Horní Albertice. V létě pak poslouží pro běžnou údržbu s možností připojení přívěsu do soupravy například pro přepravu materiálu a techniky.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Královéhradecký kraj

Štítky škola, Nový Bydžov, Tatra, silničáři, Královéhradecký kraj, silnice, Tatra Trucks, údržba, projekt, Česká pirátská strana, Tatra 158 Phoenix

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Středoškoláci z Bydžova smontovali tatrovku pro silničáře  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.