Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Do terénu Krkonoš vyráží téměř čtyři stovky lovců odpadků

Dnes a zítra do hor vyrazí téměř čtyři stovky lovců odpadků. Zatímco dnes budou krkonošské cesty čistit pracovníci Správy Krkonošského národního parku (KRNAP), zítra sem vyrazí zájemci z řad veřejnosti. Startuje akce Čisté Krkonoše.

Cílem dvoudenní úklidové akce je vysbírat pohozené odpadky, které se objevily po zimní sezoně. „Obvykle se podaří vyčistit hory od zhruba tří až čtyř tun odpadu,“ uvádí mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Sběrači vyrazí na trasy, které přímo vytipovali strážci Krkonošského národního parku. Na řadě míst podél turistických cest se proto objeví modré plastové pytle plné odpadků, které později strážci svezou z hor dolů na skládky.

„Akce Čisté Krkonoše ukazuje na jeden ze zlozvyků člověka jako hosta v přírodě: zatímco přinést si občerstvení do hor není problém, odnést odlehčené prázdné obaly s sebou někteří návštěvníci za samozřejmost nepovažují,“ upozorňuje Drahný s tím, že v přírodě se odpadky rozkládají jen velmi pomalu. „Například papírový kapesníček se rozkládá v horských podmínkách až dva měsíce, obyčejný ohryzek šestnáct dní, igelitová taška 25 let, PET lahev sto let a skleněná láhev tisíce let – nebo možná nikdy,“ dodává mluvčí a zdůrazňuje, že v horách proto více než kde jinde platí, že co si s sebou do přírody přineseme, musíme také zase odnést.

Ohodnoť článek

Foto Kamila Antošová/KRNAP

Štítky Čisté Krkonoše, odpadky, úklid, dobrovolnictví, KRNAP, odpad, Krkonoše, Správa Krkonošského národního parku, příroda, Krkonošský národní park, lovec, terén

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do terénu Krkonoš vyráží téměř čtyři stovky lovců odpadků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.