Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Od dnešních šesti hodin ráno jsou s výjimkami uzavřeny obchody a restaurace

, aktualizováno 14. března 2020, 9:07

Vláda rozhodla s účinností od dnešních 06:00 o uzavření obchodů s výjimkou prodejen potravin, lékáren, drogerií, čerpacích stanic a některých dalších. Toto nové opatření v boji proti šíření koronaviru má trvat do úterý 24. března 06:00. Se stejnou účinností kabinet zakázal i provoz restaurací pro veřejnost. Od dnešních 06:00 také bude platit zákaz provozu heren a kasin.

„Dospěli jsme k závěru, že musíme rozhodnout rychle. To rozhodnutí jsme udělali, aby se nám lidi nenastěhovali do nákupních center. Musíme udělat všechno, abychom zabránili šíření koronaviru," řekl dnes Andrej Babiš s tím, že podobné opatření, jako je nyní v Itálii, chystá také Polsko a Slovensko.

Otevřeny zůstávají fast foody, které vydávají potraviny okénkem. Hotelové restaurace naopak mají zavřeno, ubytovaným ale mohou jídlo roznášet na pokoje. Výjimku u zákazu přítomnosti lidí v restauracích tvoří provozovny, které neslouží pro veřejnost, například zaměstnanecké stravování, stravování poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb a vězeňských zařízení. 

Obchody s potravinami i lékárny zůstávají otevřené. „Potravin je dost. Nekupujte toho víc, než potřebujete,“ uklidňuje situaci premiér Andrej Babiš. Vláda zároveň veřejnost uklidňuje, že obchody s potravinami nikdy neuzavře. Stejně tak jako nedojde ke zrušení městské hromadné nebo vnitrostátní dopravu. 

Pošty a banky fungují dále bez omezení. 

Výjimka o uzavření obchodů platí dále například pro prodejny výpočetní techniky a spotřební elektroniky, malých domácích zvířat a krmiv a dalších potřeb pro zvířata, brýlí a kontaktních čoček, novin a časopisů či tabákových výrobků.

Na 10 dní bude také zakázána činnost provozoven stravovacích služeb v nákupních centrech s plochou přes 5000 metrů čtverečních. Zákaz provozu heren a kasin v usnesení není omezen konečným termínem 24. března 06:00, jako je tomu u ostatních opatření.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, zavřené bochody, restaurace, omezení, vláda, Královéhradecký kraj, obchod, jídlo, Andrej Babiš, Itálie, Polsko, Slovensko, Úřad vlády České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od dnešních šesti hodin ráno jsou s výjimkami uzavřeny obchody a restaurace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.