Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Medvědi z náchodského zámku oslaví v letošním roce třicáté narozeniny

Medvědi Ludvík a Dáša, kteří žijí na náchodském zámku již od roku 1995, letos oslaví kulatiny. V mládí byli odebráni z cirkusu, poté byli svěřeni do péče Nadace Spisovatelé za práva zvířat a následně skončili v „medvědáriu“ na zámku v Náchodě. Od té doby jsou jeho součástí a dělají radost návštěvníkům.

Medvědi byli odebráni z pražského cirkusu přibližně ve svých dvou letech. Psal se rok 1994. Na přechodnou dobu byli Ludvík s Dášou umístěni do karanténního prostředí královédvorské zoologické zahrady.

Následně byli svěřeni do péče Nadace Spisovatelé za práva zvířat, Praha 1 a umístěni v hradním příkopu na zámku v Náchodě, kde je vybudováno „medvědárium“.

Když jim bylo deset let, převzali péči nad nimi právní subjekty, které uzavřely trojdohodu. Veškerou odbornou veterinární péči zajišťuje ZOO Dvůr Králové nad Labem. Město Náchod přispívá finančně na údržbu a opravu medvědária stejně tak, jako tehdejší památkový ústav v Pardubicích, který je od 1.1.2003 veden jako Národní památkový ústav s územním pracovištěm v Pardubicích.

Medvědárium na náchodském zámku má rozměry 74 x 12 metrů. Zřízeno bylo v bývalém hradním příkopu a jedná se o největší medvědárium svého druhu v republice. Díky tomu mají medvědi více prostoru pro pohyb.

Medvědi dostávají rostlinnou i živočišnou stravu, která zohledňuje jejich věk, kondici i povahu. Potravu si tedy mohou hledat sami a vybírat si zrovna to, na co mají chuť.

Návštěvníci by neměli medvědy krmit

Návštěvníci zámku by rozhodně neměli medvědům přilepšovat tím, že jim budou vhazovat potravu do výběhu. Medvědy by to mohlo ohrozit na zdraví. Místo dobrot,  je možné přispět na přilepšení i chov medvědů přímo do „medvědí kasičky“ na III. nádvoří zámku nebo na „medvědí účet“. Číslo je 300117497/0300.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Náchod

Štítky Náchod, zámek, narozeniny, medvědi, Ludvík, Dáša, chov, příspěvek, medvěd, Praha, ZOO Dvůr Králové, Pardubice, Národní památkový ústav, cirkus, práva zvířat

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Medvědi z náchodského zámku oslaví v letošním roce třicáté narozeniny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.