Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Divadelňák, věda, veteráni i ochutnávky guláše. Kam o víkendu v hradeckém kraji vyrazit?

Před námi relativně povedená sobota i neděle. Řada lidí vyrazí k vodě nebo do přírody. Pro ostatní tu máme přehled nejlepších akcí v Královéhradeckém kraji. Jednou z největších akcí v kraji je v současnosti hradecký Divadelňák. Dále se můžeme těšit na veterány, soutěž o nejlepší kotlíkový guláš, vědu, výročí bitvy 1866 nebo třeba noční vyhlídku na Hořice. Hradecká

Divadelňák v Hradci Králové v plném proudu  

Právě dnes (24. června) v Hradci Králové začal mezinárodní divadelní festival REGIONY. Během osmi dnů nabídne víc než 300 vystoupení na téměř 40 místech krajské metropole. Většina programu se bude odehrávat v a okolí Klicperova divadla, Divadle Drak, Žižkových a Šimkových sadech.  

Letošní ročník festivalu letos nabídne umělce a interprety z celkem osmi zemí světa. Pozvání přijali zástupci Itálie, Švédska, Norska, Polska, Francie, Belgie, Slovenska a Velké Británie. Z Českých scén se mohou návštěvníci těšit na divadla Husa na Provázku, Divadlo pod Palmovkou, Divadlo v Dlouhé, Divadlo Petra Bezruče, Městská divadla pražská, Naivní divadlo Liberec a další.  

V Hradci Králové startuje Divadelňák. Během osmi dnů nabídne přes 300 vystoupení

Akce s názvem "REGIONY – Mezinárodní divadelní festival" v Hradci Králové odstartuje už zítra. Po koronavirové přestávce se vrací v plné síle a během osmi dnů nabídne celkem 302 vystoupení. Takzvaný Divadelňák se bude opět konat na řadě míst...

Hrajme si hlavou u Univerzity Hradec Králové 

Kampus Univerzity Hradec Králové se opět zaplnil stánky s experimenty. Přírodní vědy na vlastní kůži si tu budou moci vyzkoušet děti i jejich rodiče. Letošní už 13. ročník nese podtitul „Na vlnách“ a k vidění tak budou pokusy a aktivity jako hranaté vlny nebo živá duha. 

Návštěvníci se mohou těšit i na ty osvědčené – kapalný dusík i suchý led, nenewtonovskou kapalinu, pokusy s elektřinou a magnety, roboty různých tvarů a velikostí nebo poznávání rostlin, rakety, hlavolamy a šifry. Akce začala včera a potrvá ještě dnes.  

Den bitvy u Trutnova 1866 

Letos si připomínáme 156. výročí bitvy u Trutnova, kde v prusko-rakouské válce 27. 6. 1866 poprvé a naposledy zvítězila rakouská vojska. I proto se o víkendu koná vzpomínková akce. Ta začíná ve 12:30 na Krakonošově náměstí. O půl hodiny později dorazí historické jednotky. Další část programu se bude konat na Janském vrchu a vrchu Šibeník. 

Ochutnávka a boj kotlíkových gulášů  

V sobotu mají gurmáni sraz v Bílé Třemešné. Koná se tu tradiční soutěž o nejlepší kotlíkový guláš. V ní poměří síly úplní amatéři i profesionálové z gastronomického oboru. 30 soutěžních týmů bude mít tři hodiny na uvaření té nejlepší porce. Porotou pak budou samotní návštěvníci. Soutěžící budou na místě už dopoledne. Pro veřejnost akce začíná ve 12:00, kdy se začne vařit.  

Jičínskem se proženou veteráni  

Milovníci automobilových veteránů vyráží o víkendu do Jičína. Během dopoledne je čeká krátká výstava na Valdštejnově náměstí odkud se kolem půl desáté dopoledne vydají na cestu Českým rájem. K vidění budou vozidla vyrobená do roku 1918. Nedělní spanilá jízda povede do Lomnice nad Popelkou, kde bude možné stroje shlédnout asi od 10:30 hod. 

Přeháňky, bouřky i teploty nad tropickou třicítku. Jaké bude počasí o víkendu?

V Královéhradeckém kraji stále platí varování před vysokými teplotami. Během víkendu se navíc mohou objevit i silné bouřky. Zatímco první polovina víkendu bude chladnější a s přeháňkami, vše si stihneme vynahradit během neděle. To se teploty opět...

Noční prohlídky Masarykovy věže samostatnosti 

V Hořicích se návštěvníkům může nabídnout netradiční podívaná na noční města. Opět je možné zúčastnit se nočních prohlídek Masarykovy věže samostatnosti. Další taková prohlídka je v plánu v sobotu od 18:00 do 23:00. Další jsou na plánu až na konci července.  

V Janských Lázních se koná magický víkend  

Mastě, bylinné čaje a další přírodní výrobky budou k dispozici v rámci Magického víkendu v Janských Lázních. Ten se koná v sobotu a neděli vždy od 10:00 do 18:00 přímo na kolonádě. Návštěvníci zde potkají i řemeslné prodejce z okolí. Vystoupí i Studentský orchestr REGIOBAND. 

Ohodnoť článek

Foto Anna Bartolotti | Zdroj Kudy z nudy, UHK, Regiony

Štítky akce, víkend, kultura, Královéhradecký, kraj, divadelňák, UHK, Hradec Králové, veterán, guláš, Hořice, vyhlídka, počasí, Královéhradecký kraj, Univerzita Hradec Králové, Klicperovo divadlo, Divadlo Drak, prusko-rakouská válka, Itálie, Norsko, Švédsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadelňák, věda, veteráni i ochutnávky guláše. Kam o víkendu v hradeckém kraji vyrazit?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.