Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Každých šest hodin se v kraji srazí auto se zvěří. Jak správně reagovat?

Jen za poslední týden evidují policisté v Královéhradeckém kraji 26 nehod se zvěří. Nejčastěji ke srážkám docházelo na Jičínsku. Policie proto radí, jak případnou srážku se zvěří za volantem zvládnout co nejlépe a co možná nejbezpečněji.

„Pavouk na čelním skle, poničená kapota a rozbitá světla, tak nejčastěji dopadá střet řidičů se zvěří. Srážka se zvěří hrozí řidičům během celého roku, za poslední týden jsme si ale opět potvrdili, že i když je jejich výskyt častější na jaře a na podzim, převážně v brzkých ranních nebo pozdních nočních hodinách, mohou nás překvapit kdykoli,“ říká policejní mluvčí Lucie Konečná.

K posledním dvěma nehodám došlo dnes ráno na Trutnovsku. První se stala mezi Stříteží a Novým Rokytníkem, kdy řidičce Volkswagenu vběhla do jízdní dráhy srna. K druhé nehodě rovněž se srnkou došlo mezi Svobodou nad Úpou a Janskými Lázněmi. 

Pokud vám zvěř před auto vběhne, jak správně reagovat? Policisté radí hlavně nestrhávat řízení. „Náraz do zvířete sice bude silný, nicméně ne tolik, jako do stromu nebo do protijedoucího automobilu. Začněte brzdit, pokud dojde k nárazu, pokuste se zvíře trefit středem vozu, aby deformační zóny lépe tlumily váš náraz,“ popisuje Lucie Konečná.

Nejlepší je ale samozřejmě srážce předejít. „Není to vždy úplně lehké, nicméně pokud budete sledovat krajnice a nebudete se ničím rozptylovat, určitě tuto šanci zvýšíte. Zároveň je doporučováno tam, kde se jejich výskyt předpokládá, snížit rychlost. A pokud už nějakou zvěř uvidíte, vypněte dálková světla. A mějte na paměti, že zvěř chodí ve skupinách,“ dodává Konečná.

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky srna, zvěř, nehoda, policie, havárie, Lucie Konečná, Královéhradecký kraj, okres Jičín, Volkswagen, okres Trutnov, Střítež, Nový Rokytník, Svoboda nad Úpou, Janské Lázně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Každých šest hodin se v kraji srazí auto se zvěří. Jak správně reagovat?  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.