Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Napadl sníh a policisté řešili 31 nehod. Řidiči nepřizpůsobili rychlost jízdy

Čtvrteční den byl nejen pro Hradečáky velkým překvapením. Probudili jsme se letos poprvé do bílého rána. Navíc sněžilo celé dopoledne. Jenže sněhová nadílka se bohužel dost výrazně projevila i v počtu nehod na silnicích v Královéhradeckém kraji.

„V Královéhradeckém kraji dopravní policisté jen během čtvrtka řešili 31 dopravních nehod, při kterých se naštěstí jen lehce zranilo pět osob. Nejčastější příčinou bylo nepřizpůsobení rychlosti jízdy stavu a povaze vozovky. V celém kraji byl na komunikacích sníh nebo byly mokré, na což řidiči pravděpodobně nebyli připraveni,“ říká policejní mluvčí Iva Kormošová. Auta končila v příkopech, na polích, na střeše, jedno i v kolejišti, nebo narazila do sloupů, stromů, svodidel či domů. Naštěstí to ve většině případů odnesly jen plechy.


Nejzávažnější nehoda se stala před osmou hodinou ranní na trase z Jaroměře na Hradec Králové u odbočky na Předměřice nad Labem. Řidič nákladního auta Volvo s návěsem nejspíš dostal smyk při brždění a přejel do protisměru, kde se čelně střetl s protijedoucím nákladním autem značky DAF. „Rychlá záchranná služba převezla řidiče Volva do nemocnice, kde mu byla odebrána krev na rozbor a odkud byl propuštěn po vyšetření domů. Nikdo jiný zraněn nebyl,“ říká mluvčí.

Silnice byla hodinu a půl úplně uzavřená, následně byl provoz řízený kyvadlově a až po 13. hodině se projíždělo bez komplikací.

Kvůli další nehodě byla zase zastavena vlaková doprava. Jednadvacetiletá řidička v Brné na Rychnovsku dostala smyk při projíždění levotočivé zatáčky, narazila do železničních závor a převrátila se s autem na střechu do kolejiště. Policisté následně zjistili, že řidička vyjela s letními pneumatikami, tedy neměla na silnici co dělat.

Policisté znovu upozorňují, že jízda na sněhu a ledovce má svá specifika. Většina nehod je způsobena tím, že řidiči nepřizpůsobí rychlost jízdy podmínkám na silnici. „Sníh nebo námraza na vozovce oproti suchému asfaltu výrazně snižují trakci pneumatik, a to i zimních. Když nebudeme pořádně vnímat chování svého automobilu nebo nepřizpůsobíme jízdu tomuto riziku, nejspíš si toho všimneme, až když bude pozdě,“ upozorňuje policistka Lucie Konečná.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky nehoda, sníh, ledovka, policie, havárie, silnice, Královéhradecký kraj, Volvo Cars, Lucie Konečná, DAF, Hradec Králové, Jaroměř, Předměřice nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Napadl sníh a policisté řešili 31 nehod. Řidiči nepřizpůsobili rychlost jízdy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.