Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji meteorologové vyhlásí extrémní stupeň nebezpečí před větrem

V Královéhradeckém kraji meteorologové vyhlásí extrémní stupeň nebezpečí před větrem. Vysoký stupeň nebezpečí začne v Královéhradecké kraji platit dnes ve 22:00. Na zítřejší dopoledne však meteorologové vydali extrémní stupeň nebezpečí. Vichr může dosahovat rychlosti až 145 km/h. V souvislosti s blížícím se orkánem Sabine vydali varování meteorologové, hasiči ale i ministerstvo dopravy.

„Jsou očekávaná rozsáhlá poškození stromů a lesních porostů, vyvracení stromů, škody na majetku a některých budovách,“ varují meteorologové na svém webu.

Dá se očekávat i přerušení dodávek energie a komplikace v dopravě. Nejhorší bude situace na horách. Zde bude vichr dosahovat rychlosti až 145 km/h.

 

"Doporučujeme zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volné předměty, zabezpečit skleníky a podobně,“ stojí v dalším upozornění meteorologů.

Extrémní stupeň nebezpečí

Extrémní stupeň nebezpečí bude v Královéhradeckém kraji platit od pondělní šesté hodiny ranní až do jedné odpoledne. Během dopoledne tak bude vítr dosahovat rychlosti 110km/h. Na horách však může foukat rychlostí 145km/h. Extrémní nebezpečí před větrem platí prakticky po celém Česku. Včetně Libereckého, Pardubického, Středočeského kraje a Vysočiny.

Velký pozor je třeba dávat i na cestách. Přes silnici mohou být popadané stromy, větve a elektrické vedení. Prakticky ten samí problém nás může potkat i při cestě vlakem.

Řidiči by tak neměli parkovat pod stromy, elektrickým vedením a v blízkým okolí starých budov. Silný vítr může převrátit i nákladní automobily.

Sérii rad vydal i Hasičský záchranný sbor České republiky. Ten upozorňuje hlavně na to, že největší hodnotu má lidský život a zdraví. Majetek je vždy až na druhém místě.

Varování meteorlogů:

Po celou dobu výstrahy si musí lidé dávat pozor na veškerý pobyt venku, zejména pak v horských oblastech. Na hory bychom se neměli vydávat vůbec.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČHMÚ, Olomoucká Drbna

Štítky varování, vichřice, ČHMÚ, hasiči, doprava, ministerstvo dopravy, extrémní, Královéhradecký kraj, Storm Ciara, Ministerstvo dopravy České republiky, strom, Hasičský záchranný sbor, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji meteorologové vyhlásí extrémní stupeň nebezpečí před větrem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.