Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rizikový svah nad silnicí na Pomezní Boudy je zabezpečený

Bezprostřední nebezpečí ze svahů nad horskou silnicí na Pomezní Boudy v Krkonoších nehrozí. Silničáři dokončili stabilizaci a částečnou sanaci nejvíce narušeného svahu, ze kterého začátkem května spadly na silnici kameny. Silničáři zajistili nejnarušenější svah Červeného vrchu ještě před tím, než začnou hlavní sanační práce.

„Úsek, který byl v havarijním stavu, se podařilo prozatímně stabilizovat. Předpokládáme, že hlavní práce by mohly začít příští rok,“ řekl Jiří Koutník z Údržby silnic Královéhradeckého kraje.

Specializovaná firma odstranila kameny, které hrozily zřícením. Nestabilní svah provizorně zabezpečili horolezci, kteří pracovali i ve výšce 15 metrů nad silnicí. „Šlo o řešení havarijního stavu. Nyní je to tam provizorně zabezpečené sítěmi, na patě svahu jsou instalovaná betonová svodidla,“ řekl Petr Ungrád z trutnovského útvaru Údržby silnic Královéhradeckého kraje.

Nestabilní svahy nad důležitou horskou silnicí II/252 na Pomezní Boudy v Krkonoších, včetně letos provizorně zabezpečeného úseku, čeká sanace zhruba za deset milionů korun. Na třech úsecích budou odtěženy kameny a zemina. První rizikový úsek je u křižovatky se silnicí II/296 Svoboda nad Úpou - Pec pod Sněžkou, druhý pod Červeným vrchem a třetí na úbočí Kraví hory nad Spáleným Mlýnem.

Silnice na Pomezní Boudy v Malé Úpě většinou kopíruje tok Úpy. Je jedinou cestou, kterou se lze z české strany dostat autem do Horní Malé Úpy na pohraničním hřebenu Krkonoš.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky silnice, rekonstrukce, oprava, Pomezní Boudy, svah, Krkonoše, Bořislavka, Ludvík Kundera, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rizikový svah nad silnicí na Pomezní Boudy je zabezpečený  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.