Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Energetikům se podařilo obnovit většinu dodávek elektřiny. Po vichřici bylo bez proudu bylo 60 tisíc domácností

, aktualizováno 22. října 2021, 14:22

Českou republiku včera zasáhl silný vítr. Potíže působil především v západní polovině země, kde vyvracel stromy, lámal větve a někde poničil střechy. Nevyhnul se ale ani Královéhradeckému kraji. Hasiči tady zasahovali u 213 událostí. Nejvíc výjezdů měli v okrese Trutnov, dále v okrese Jičín, Rychnov nad Kněžnou, Náchod a dvacet šest případů řešili v Hradci Králové.

Hasiči nejčastěji odstraňovali popadané stromy a ulomené větve ze silnic. V několika případech došlo i k pádu stromů na elektrické vedení. „Aktuálně pracujeme na opravě pěti desítek poruch na vedení vysokého napětí, bez elektřiny je na sedm tisíc odběrných míst,“ řekla krátce před druhou hodinou odpolední mluvčí ČEZ Šárka Lapáčková Beránková.

V Náchodě v Palachově ulici vítr na jedné budově zničil plechovou střechu.  Tady si hasiči museli vypomoct technickým kontejnerem pro nouzové zastřešení. 

Na silnici číslo 33 u Předměřic nad Labem zase vítr převrátil vlek nákladního vozu. Komunikace byla do vyproštění vozidla asi hodinu neprůjezdná. Nikdo naštěstí nebyl zraněn“, potvrdila tisková mluvčí hasičů Martina Götzová.

Popadané stromy komplikovaly taky železniční dopravu po celé republice. V Královéhradeckém kraji byl odpoledne zastaven provoz na tratích mezi Sobotkou na Jičínsku a Lomnicí nad Popelkou na Semilsku, Převýšovem a Chlumcem nad Cidlinou na Hradecku a mezi Horkami u Staré Paky a Dvorem Králové nad Labem.

Nejsilnější foukalo tradičně na horách. Na Sněžce v Krkonoších meteorologové zaznamenali rychlost větru kolem 150 km/h a lanovka byla v obou úsecích mimo provoz. Horská služba výrazně nedoporučovala se na hřebeny vydávat. Vichřice uzavřela i Safari park ve Dvoře Králové nad Labem. Situace s uklidnila kolem čtvrteční 18. hodiny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky vítr, Královéhradecký, kraj, doprava, počasí, vichřice, silnice, nehoda, strom, hasiči, HZS, předpověď, varování, ČHMU, Česko, elektřina, Královéhradecký kraj, Hradec Králové, Náchod, Trutnov, Jičín, Rychnov nad Kněžnou, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Energetikům se podařilo obnovit většinu dodávek elektřiny. Po vichřici bylo bez proudu bylo 60 tisíc domácností  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.