Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Se dvěma promile na elektrokoloběžce. Alkohol na silnici nepatří, apelují znovu policisté

Policisté během tří dnů evidují v Královéhradeckém kraji osm řidičů pod vlivem alkoholu. Na Jičínsku navíc došlo k nehodě elektrocyklisty, který pod vlivem alkoholu nedal přednost osobnímu autu. Alkoholovým rekordmanem se stal jednadvacetiletý muž na elektrokoloběžce v Hradci Králové.

Během tří dnů policisté v kraji narazili na osm řidičů pod vlivem alkoholu a jednoho řidiče pod vlivem drog. Šest z těchto devíti hříšníků navíc způsobilo dopravní nehodu.

Jičínské dopravní policisty zaměstnala nehoda sedmdesátiletého elektrocyklisty. „Elektrocyklista přijížděl na křižovatku z vedlejší silnice a zřejmě nerespektoval dopravní značení, následkem čehož došlo ke střetu s osobním automobilem Škoda Octavia. Přivolaní policisté pak naměřili u cyklisty 1,2 promile alkoholu v dechu,“ uvedla policejní mluvčí Lucie Konečná. Cyklista neměl na hlavě ochrannou přilbu a skončil v péči lékařů. Nikdo jiný při nehodě zraněn nebyl.  

Rekordmanem se pak stal jednadvacetiletý řidič, který v neděli v Hradci Králové vyrazil s 2,3 promile alkoholu v dechu na elektrokoloběžku. „Mladík přitom dosud nezjištěným způsobem upadl na vozovku,“ dodává mluvčí.

„Pokud uživatelé elektrokoloběžek kamkoliv vyjedou, jsou podle zákona řidiči, proto pro ně platí nulová tolerance alkoholu a návykových látek v krvi,“ připomíná Konečná. Stejná pravidla samozřejmě platí i pro cyklisty.  

Policisté také připomínají, že pokud řidič nadýchá více než jedno promile, jedná se o trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky, za což hrozí až jeden rok vězení, sedm trestných bodů, až padesát tisíc korun pokuta a zákaz řízení až na dva roky.

V případě řízení pod vlivem alkoholu pod jedno promile se jedná o přestupek. I za ten však hrozí pokuta až dvacet tisíc korun, sedm trestných bodů a zákaz řízení až na jeden rok.  

„Alkohol negativně ovlivňuje schopnost posoudit rychlost, vzdálenost ve vztahu k okolí, zhoršuje schopnost rozeznat pohybující se světla, způsobuje tunelové vidění (tedy zmenšuje zorné pole) a zhoršené vnímání barev,“ varují policisté.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky policie, alkohol, auto, elektrokolo, elektrokoloběžka, havárie, Hradec Králové, drogy, Královéhradecký kraj, okres Jičín, Lucie Konečná, Škoda Octavia

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Se dvěma promile na elektrokoloběžce. Alkohol na silnici nepatří, apelují znovu policisté  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.