Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Přibylo požárů v komínech, oproti minulému roku téměř o třetinu. Často jsou na vině majitelé

Během poslední topné sezóny (říjen – březen) zasahovali hasiči v Královéhradeckém kraji u 96 požárů komínů. V řadě případů si za ně mohli sami majitelé, kteří se o svůj komín špatně starali. Meziročně těchto požárů přibylo zhruba o třetinu, oproti roku 2018/2019 dokonce o víc než polovinu. 

„Vezmeme-li si hasičskou statistiku a podíváme se na příčiny vzniku požárů komínů, pak jsou zde sledovány čtyři příčiny: nevhodná konstrukce komínu a odvodu spalin, zazděný nebo přizděný trám v komíně, spáry v komíně, nezajištěná komínová dvířka a poslední jsou jiskry z komína a zažehnutí sazí,“ vysvětluje náměstek ředitele HZS Královéhradeckého kraje pro prevenci Pavel Nejtek

Nejčastější příčinou zahoření v komíně je právě poslední popsaná možnost, tedy saze. Právě množství sazí a čištění komínů lidé často podceňují. „Dodržujeme-li lhůty čištění komínů, pak není šance, aby k požáru došlo. Kde není hořlavá látka, není co zapálit, nemůže tak dojít k požáru,“ dodává Nejtek. 

Jeden z posledních požárů, který vznikl v komíně, museli hasiči řešit v polovině března v Jasenné. Ačkoliv s požárem bojovalo sedm jednotek hasičů, v plamenech byl nakonec celý rodinný dům. Škoda byla vyčíslena na zhruba 400 tisíc korun.  

Jak se o komín správně starat?  

Nejdůležitější je pravidelné čistění. Třikrát ročně je třeba vyčistit komín u spotřebičů na pevná paliva, dvakrát ročně na kapalná a jedenkrát na plynná paliva. „Nové znění zákona o požární ochraně je benevolentní v tom, že umožňuje občanům, pokud jsou toho schopni, si čištění provést i sami. Jednou do roka ale musí být provedena kontrola spalinové cesty oprávněným kominíkem,“ vysvětluje mluvčí hasičů Martina Götzová

Podle hasičů si řadu preventivních opatření může zajistit sám majitel. Pravidelně by lidé měli kontrolovat například to, zda je kouřovod správně upevněn a drží. Zda nejsou v komíně praskliny nebo velké spáry. Neméně důležité je také to, aby správně fungovala komínová dvířka.  

Co dělat, když začne hořet?  

Důležité je nepropadnout panice. V první řadě je třeba od komínu odstranit vše, co může hořet. Jde například o zásobu dříví, uhlí nebo dřevěný nábytek. Ihned také voláme hasiče na telefonním čísle 150 nebo 112. 

Hasiči také upozorňují na to, abychom požár v komíně nikdy nehasili vodou. Mohlo by dojít k jeho popraskání nebo dokonce výbuchu. Do příjezdu hasičů je možné krotit plameny vhazováním písku vymetacími dvířky nebo ze střechy do komína. 

V každém případě je ale třeba myslet na své zdraví. Není dobré přeceňovat své síly tak, aby došlo ke zranění. Pokud požár nezvládáme zkrotit sami, vzdálíme se a počkáme na příjezd hasičů. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky požár, komín, saze, hasiči, Královéhradecký, kraj, statistika, čištění, péče, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přibylo požárů v komínech, oproti minulému roku téměř o třetinu. Často jsou na vině majitelé  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.